Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos mese cuki szereplői a lundák, akik most nagy veszélyben vannak.
Szakértők egy friss jelentésben figyelmeztettek, ha így haladunk, az évszázad végére szinte az összes lundafészek eltűnhet Nyugat-Európából.

Szakértők egy friss jelentésben figyelmeztettek a globális felmelegedés újabb negatív következményére: az évszázad végére a lundák nyugat-európai fészkeinek többsége nyomtalanul eltűnhet. Rámutattak, hacsak nem teszünk azonnali lépéseket a globális felmelegedés mérséklésére, más tengeri madarak is veszélybe kerülhetnek.
Rengeteg faj jövője van veszélyben
A gyurgyalagok és a sarki cserek elveszíthetik költőhelyeik mintegy 80 és 87 százalékát, mivel az időjárás várhatóan tartósan viharos lesz, élelemforrásaik pedig brutálisan megcsappannak.
A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és a Cambridge-i Egyetem kutatói 15 európai ország 80 természetvédő és döntéshozó szakemberének megállapításait felhasználva állítottak össze egy útmutatót, melyben részletezik, hogyan lehetne megóvni a madarakat a várhatóan pusztító körülményektől.

Az útmutatóban tippeket is adnak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megóvni az Atlanti-óceán partvidékén fészkelő 47 fajt, továbbá felmérték a fajspecifikus igényeket is, valamint azon intézkedéseket, melyek foganatosításával megóvhatnánk élőhelyeiket.
A dokumentumban részletesen kitérnek arra, hogyan lehetne áttelepíteni az érintett fajokat egy biztonságosabb helyre, hiszen az éghajlatváltozás miatt egyre csak növekedik a hőmérséklet, a halállomány csökken, a madarak pedig nem tudnak megbirkózni a folyamatos hőhullámokkal.
Az útmutató szerint a lundákat például sikeresen lehetne egy új fészkelőhely keresésére ösztönözni azáltal, hogy “mintamadarakat” helyeznek el a jövőbeli költésre alkalmas helyen, míg a sirályokat könnyedén az emberek alkotta fészkelőhelyekre lehetne csalogatni.