Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy japán vállalat az első mesterséges meteorzápor elindítását tervezi. Amennyiben sikerrel járnak, a Földön mindenhonnan látni lehet majd a csillaghullást.

Légköri adatok gyűjtése a cél 

A folyamat hátterében az ALE cég áll, mely nemrég bejelentette, hogy a 2020-as sikertelen indítás után remélik, hogy nemsokára megvalósulhat a terv. A Sky Canvas nevű projekt célja egyébként, hogy légköri adatokat gyűjtsön a mezoszférában, a légkör harmadik rétegében. Ez a szakasz túlságosan alacsonyan van ahhoz, hogy műholdakkal vizsgálják, de túl magasan ahhoz, hogy meteorológiai ballonokat vessenek be.

A terv az, hogy körülbelül 1 cm méretű, hullócsillagra emlékeztető szemeket vetnek majd be.

A darabokat 400 km magasan a Föld felett elengedik, végül pedig a szemek 60-80 km magasságban elégnek. Bár a kísérletek során sikerült többféle színt is előállítani, egyelőre nem lehet tudni, hogy a zuhanás közben is érvényesülnek-e ezek az eltérő árnyalatok. Amennyiben igen, akkor nagyon érdekes látványban lehet majd részünk.

A jelenlegi tervek alapján 2025-ben kerülhet sor a történelmi eseményre. A szakemberek természetesen minden óvintézkedést megtesznek, hogy a kísérlet biztonságos legyen.