Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mindenki „jóárasított” fát akar

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig bírnak lépést tartani a Tűzifaprogrammal az erdőgazdaságok, akkora az érdeklődés.

Egyes térségekben a korábbi évek többszörösére nőtt a kereslet, amit a kapacitások növelésével, illetve átcsoportosításokkal próbálnak kezelni. 

Míg 2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer m³ vastag fát értékesítettek, addig a szeptember 19-én indult Tűzifaprogram keretében három hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény – közölte az Agrárminisztérium. 

A kezdeményezés indulásakor 59.000 m³ volt a legnagyobb és 3000 m³ a legalacsonyabb napi igény. Idén októberig már 125 ezer m³-el több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok mint tavaly. 

A tapasztalatok szerint az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő vagy az azt követő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 80 százalékot.

Nagy István agrárminiszter türelmet kért mindenkitől, hogy elsőként azokat szolgálhassák ki az állami erdőgazdaságok, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára – a leginkább rászorulók elsőbbséget élveznek.

Emellett az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami azoknak jelenthet segítségét, akik még a hatósági áras tüzelőt sem engedhetik meg maguknak.