Kezdőlap Győr - Sport Győri Audi ETO KC

Minisztériumi látogatás az ETO kézilabda akadémián

A Győri ETO Kézilabda Akadémia az állami sportakadémiai támogatás keretén belül működik immáron egy éve. Január 13-án a sportakadémiai rendszert fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának két, az akadémiákért felelős kollégája tett látogatást a Győri Audi ETO KC-nál, hogy közelebbről is megismerjék a működési feltételeket, valamint találkoztak a győri kézilabda akadémia dolgozóival, akik szabadon kérdezhettek a két szakembertől, majd együtt megtekintették a különböző szakmai tereket. – írja a klub hivatalos oldala.

Dr. Bartha Csaba a Győri Audi ETO KC elnöke, aki a Győri ETO Kézilabda Akadémia ügyvezetője is egyben, fogadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Dr. Sáfár Sándor miniszteri biztost és Kovács Kristóf vezető-kormányfőtanácsost. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy bekerülhettünk az akadémiai rendszerbe, azonban azt is hozzá kell tennem, hogy az ország egyik legnagyobb és legeredményesebb utánpótlás bázisával rendelkező klubunk méltán érdemelte ki ezt a lehetőséget. Négy akadémiai csapatot működtetünk, az akadémiai támogatásnak köszönhetően most már mindegyik külön szakmai stábbal rendelkezik, és két-két bajnokságban versenyeznek sportolóink. Az első esztendő, amit magunk mögött tudhatunk, tanuló év volt számunkra, amit ráadásul a vírushelyzet is megnehezített, de a kollégák maximálisan elkötelezett szakmai munkájának köszönhetően jól vettük az akadályokat.” – kezdte gondolatmenetét Dr. Bartha Csaba, majd a különböző akadémiai központokat összefogó, kijelölt módszertani központról is említést tett. „A sportakadémiai rendszerben az idei évtől létrejött egy módszertani központ is, ami a kézilabda sportágban a NEKA-nál összpontosul. Fontos tényező, hogy az akadémiák között az együttműködés folyamatos legyen, az edzők, a kollégák összefogjanak, és együtt kezeljék a felmerülő problémákat, közösen alakuljon ki egy jól működő sportágspecifikus struktúra. Mi elfogadjuk, amit a módszertani központ ajánl, és az előre haladáshoz elengedhetetlenül fontos visszacsatolás is folyamatos lesz részünkről, mi ebben biztosan maximális partnerek leszünk. Befogadó kollegialitás jellemző ránk, ahol a kollégák folyamatosan tanulnak és képzik magunkat.” – folytatta.

Dr. Sáfár Sándor miniszteri biztos szerint „az állami sportakadémiák szerepe több szempontból is fontos. Elsődleges cél az volt a részünkről, hogy az akadémiáknál ne legyenek likviditási problémák annak érdekében, hogy maximálisan a szakmai munkára koncentrálhasson minden akadémiai dolgozó. Emellett az infrastrukturális eszközpark is a 21. század elvárásainak megfelelő kell, hogy legyen azért, hogy a képzésben részt vevő fiatal tehetségek minél komolyabb sportszakmai képzésben, fejlesztésben részesülhessenek. Mindezek mellett folyamatosan dolgozunk azon, hogy az egyes központok fejlesztési igényeinek is meg tudjunk felelni. Folyamatos együttműködési rendszert igyekszünk kialakítani az összes akadémiával annak érdekében, hogy az egyéni kéréseknek, igényeknek is eleget tudjunk tenni. Próbálunk helyben is jelen lenni az akadémiai központoknál, kicsit utazó nagyköveteknek érezzük magunkat, akik mindig úton vannak, mert a személyes jelenlét is fontos.

A bevezető gondolatokat követően minisztériumi látogatónk részleteiben is kitért a megvalósítandó célokra a közeli és távoli jövőt illetően. „A 2021. év legfontosabb feladata, hogy a sportszakmai kérdéseket letisztázzuk. Lényeges, hogy ezeket úgy tudjuk megoldani, hogy az egyes akadémiák által kialakított egyéni rendszerek, felépített struktúrák megmaradjanak, nem kell ugyanis mindenkinek teljesen azonos szisztéma szerint működnie, a sportszakmai követelményeknek azonban mindenkinek meg kell felelnie. Kiemelendő még, hogy a sportág által közvetített értékeket követniük szükséges, ezáltal tudunk közösen egy országos értékrendszert megteremteni.”

Amint Dr. Bartha Csaba is kitért rá, a Nemzeti Kézilabda Akadémia módszertani központként történő kijelölése a sportág közös előmenetelét, az akadémiai központok hatékony együttműködését szolgálja, amit Dr. Sáfár Sándor az alábbiakban hangsúlyozott: „A módszertani központ nem arról szól, hogy irányítsa az akadémiákat, hanem hogy iránymutatást adjon és szolgáltatást nyújtson számukra. A cél ezzel az, hogy ami egy-egy központban jól működik, azt még jobbá, professzionálisabbá tegyük akár orvostudományi, terhelés-élettani vagy akár vállalatirányítási kérdésekben. Az államilag támogatott akadémiai rendszer minden egyes szegmense arra törekszik, hogy a benne dolgozók legjobb tudásukat adhassák annak érdekében, hogy a kezük közül kikerülő értékes sportolók a legmagasabb szakmai színvonal között fejlődhessenek. A legfontosabb, hogy hitvallásunk hármasságát egységben szolgáljuk, azaz a kiválasztás, a képzés/oktatás és a beválás egységét. Ennek érdekében teszünk mindent, a progresszivitást az állami minőségbiztosítás jegyében.” – zárta gondolatait.

A minisztériumi látogatást a Győri ETO Kézilabda Akadémián dolgozó kollégák nagy örömmel üdvözölték, így lehetőségük nyílt bemutatkozni és betekintést nyújtani szakmai munkájukba.  Az esemény alkalmával egy minden területre kiterjedő aréna-túrára is sor került, ahol az akadémiai operatív és szakmai vezetés prezentálta az állami sportakadémiai támogatás keretében beszerzett kondicionáló, rehabilitációs és regenerációs eszközpark munkába állításának folyamatát, illetve szakembereink ismertették a szükséges további, jövőbeni fejlesztések terveit.

Ezúton is köszönjük a Magyar Kormánynak és az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden munkatársának a támogatást, és hogy az akadémiai működéssel kapcsolatos kérdéseink esetén készséggel állnak rendelkezésünkre! – írja a weblap.

Bízunk benne, hogy a folytatásban is hasonlóan hatékony együttműködést tudunk végrehajtani és további sportsikerekben gazdag időszak előtt állunk! – fejeződött be a közlemény.