Mosonmagyaróvár, Tata és Oroszlány is profitálhat a kastélyprogramból!

A magyar várak és kastélyok fejlesztését célzó, 2016-ban kezdődött beruházássorozatban összesen 15 vár és 19 kastély újul meg. A projektekre több mint 60 milliárd forintos európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre.

A cikk a program céljaira is kitér, mely egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészeti örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is. Utóbbi céloknak megfelelően a megújuló műemlékek új funkciókkal is gazdagodnak.

Tavaly valamennyi helyszínen befejeződött a kutatási és a régészeti tevékenység, a kiviteli tervek és a komplex kiállítási forgatókönyvek is elkészültek. A 34-ből 14 projekt jutott el a kivitelezési fázisig, mely kilenc esetben már idén befejeződik.

A 2020-ban átadásra kerülő kastélyok és várak az alábbiak:

Új köntöst kap a mosonmagyaróvári vár!

Az egyetemi karnak is otthont adó műemléképület-együttes felújítását és funkcióbővítését a Szabó és Társa Kft., valamint a West Hungária Bau Kft. konzorciuma végzi el.

A közel nettó egymilliárd forintos Nemzeti vár- és kastélyprogram projektben megújul a felsőoktatási központnak – a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának otthont adó vár. Ennek során a földszinten interaktív kiállítócentrumot és a várudvaron pedig modern közösségi teret alakítanak ki.

A beruházás során a földszinti kiállítási tereket a délnyugati, északnyugati és északkeleti szárnyakban alakítják ki a 20. században felépített válaszfalak elbontásával, a délnyugati épületrészben pedig kisebb helyiségek kapnak helyet. A projekt itt mintegy 1200 négyzetméterre terjed ki. Jelentős – 3425 négyzetmétert érintő – részleges homlokzatfelújítási munkára is sor kerül, illetve az összesen több mint 3 ezer négyzetméteres tetőborítás is megújul (mintegy 15 százalékát ki is fogják pótolni). A belső várudvar pedig rendezvények lebonyolítására alkalmas, részleges fedést biztosító elbontható szerkezetet kap.

Emellett többek között több más felújítási, épületgépészeti és közművesítési munkálatot is elvégeznek, illetve a beruházó további fejlesztésekre is opciós jogot tart fent.

A tatai Esterházy-kastély is megszépül!

A Laterex, a Primofor és a B&G Építő folytatja az 1777-ben átadott barokk kastély felújítását.

A munkálatokat a Laterex Építő Zrt., a Primofor Kft. és a B&G Építő Kft. konzorciuma végezheti el. A 18. század végén felépült épületegyüttes restaurációja mintegy 1,59 milliárd forintból valósul meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával.

A Fellner Jakab tervei alapján a tatai Öreg-tó partján felépített kastély 1765 és 1777 között készült el az Esterházy-család megrendelésére. A barokk stílusú épületegyüttes négy, összesen mintegy 3500 négyzetméteres részből áll. A saroktornyos főépület egyemeletes, és udvar választja el a földszintes Kiskastélytól, melytől nyugatra áll a volt kocsiszín 18. századi épülete, délre pedig a négy barokk lakóház. A romantikus kastélypark területe 16 ezer négyzetméter.

A projektben a kastély főépületén, és az annak közelében található Kiskastély déli szárnyán, illetve a több mint 16 ezer négyzetméteres kastélyparkban végeznek el felújítási és kertrendezési munkálatokat. A kastély restarurációja által érintett épületrészek hasznos alapterülete 2820 négyzetméter lesz.

Korábbi információk szerint a későbbiekben esküvők, családi rendezvények helyszíne is lehet az épületegyüttes. A termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást hoznának létre, valamint diplomáciatörténeti tárlatot alakítanának ki, bemutatva a kastély szerepét a magyar történelemben.

Tovább fejlődik az oroszlányi Kamaldudi remeteség!

A cellaházakat, kápolnát és angolkertet is tartalmazó műemlékegyüttest, ahol egykor a némasági fogadalmat tett szerzetesek éltek, a Fejér B.Á.L. és a WHB fejlesztik első osztályú turistaattrakcióvá.

Az építőipari, restaurátori, táj- és kertépítészeti feladatokat a Fejér B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft. végzik el nettó 1,907 milliárd forintból. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával valósul meg.

Az Oroszlány-Majkpusztán található műemlékegyüttesben 17 cellaház, egy egykori jégverem, egy templomtorony, egy grotta kápolna és egy kripta található, melyek felújításra, illetve restaurálásra kerülnek, a cellaházak közti kerítésekkel együtt. Az épületek legnagyobb része a rekonstrukció után látogatható lesz.

A helyszínen emellett létrehoznak egy 686 négyzetméteres fogadóépületet, melyben helyet kap majd információs pont, jegypénztár, ajándékbolt, étterem és kávézó is. Felépül továbbá egy 200 négyzetméteres kiszolgáló épület. A létesítmények fűtését megújuló energiával oldják meg.

A kertépítési munkák keretében helyreállításra kerül a több mint 8 ezer négyzetméteres barokk kert, a 15 ezer négyzetméteres angol kert egy része, a cellaházak kertjei, az előudvar, valamint a remeteség és a Majki-tó közti terület.

Forrás: magyarepitok.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó