Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Műanyagmentes július Győrben is

A műanyagszennyezés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája. Az évente termelt műanyag mennyisége meghaladja a 300 millió tonnát, amelynek jelentős része hulladékként végzi. A műanyagmentes július akció 2011-ben Ausztráliából indult.  Célja, hogy segítsen az embereknek elindulni a műanyagmentes élet kialakításában. Egy egész hónapunk van arra, hogy kipróbáljuk, milyen az élet műanyagmentesen.

Az óceánokba kerülő műanyagszemét évente több mint 8 millió tonnát tesz ki, ami súlyosan károsítja a tengeri élővilágot és az ökoszisztémákat. A környezetszennyezés mellett az egyszerhasználatos műanyagok egészségkárosítóak is: a műanyagok apró részecskéi, a mikroplasztikok ugyanis bekerülnek a táplálékláncba, károsítva az állatok és emberek egészségét egyaránt. Egy tanulmány szerint egy év alatt nem kevesebb, mint egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el.

A műanyagszennyezés hatásai sokrétűek és aggasztóak. Az óceánokban található műanyaghulladék csapdába ejti és megöli a tengeri állatokat, például teknősöket, madarakat és halakat. Az ENSZ jelentése szerint évente mintegy 100 000 tengeri állat pusztul el műanyag miatt. Az emberi egészségre gyakorolt hatások, mint például a hormonális zavarok és a rákkeltő vegyi anyagok felhalmozódása, szintén komoly aggodalomra adnak okot.

A győri WHO Programiroda és a Környezetvédelmi Osztály pár tippet ad a műanyagmentes élethez:

  • Vásárláskor vigyük magunkkal a textil bevásárlótáskát, az ételeket pedig otthon tároljuk üveg- vagy rozsdamentes acél tartályokban.
  • Figyeljük a termékek csomagolását: Részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült termékeket, mint például a fa, a bambusz vagy a kender.
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást!
  • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb!
  • Használjatok üveg kulacsot

A WHO Programiroda és a Környezetvédelmi Osztály kéri, hogy aki teheti, küldjön képet arról, hogyan váltja ki a hétköznapok során a műanyag használatát a kornyezetvedelem@gyor-ph.hu e-mail címre július 31-ig.