Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mi okozza a legtöbb fejtörést a tejtermelőnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tízből nyolc vállalat jelentős problémának látja az energiaárak emelkedését és 60 százalék szerint a munkaerőhiány jelentősen vagy nagy mértékben befolyásolja a tejtermék előállítást. 

Egy több mint félszáz tejtermelő és feldolgozó cég bevonásával készült felmérés szerint az ágazati szereplők számára a szakképzett munkaerő hiánya és a magas működési költségek, valamint az ellátási láncban, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között tapasztalható egyenlőtlenségek okozzák a legnagyobb kihívást. Az érintettek úgy látják, hogy a kihívások megnehezítik a növekedéshez és a hatékonyabb termelési, illetve feldolgozási eljárásokhoz szükséges fejlesztések megvalósítását. A termelők a feldolgozók felé, utóbbiak a kiskereskedelmi szereplők irányában érzik kiszolgáltatva magukat, ami az árak meghatározását illetti.

Mindezek ellenére a megkérdezett cégek kétharmada tervez valamilyen fejlesztést a következő 2-3 évben; míg a termelői szektorban az infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások jelentik a legnagyobb prioritást, addig a feldolgozói szektor képviselői a technológiai fejlesztéseket említették a legnagyobb arányban.

A beruházásokat állami és uniós pályázati források mellett önerőből és hitelből finanszíroznák.

Fotó: Pixabay