Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze azért ne ránk hivatkozz, inkább a kutatókra! Érzeted már, hogy az evés után beüt a "kaja kóma"? Amikor már nem is a kávéra gondolsz, hanem egy jó kis szunyára?

Mint az oviban

Nem volt mindig így. Mert bizonyára Te is próbáltál ellenállni mindenféle szigornak, ami délutáni csendespihenőre intett gyerekkorodban. Most pedig, rájössz: megint igazuk volt.

Bizony van létjogosultsága a rövid pihenőnek.

  • Délutánra már csökken az éberséget segítő kortizol nevű antistresszhormon szintje, amit ébredés után nagy mennyiségben termel a szervezetünk. E mellett étkezés után a vércukorszintünk is megemelkedik.
  • A kettő együtt bizony leteríthet. Ha módunk van beiktatni egy rövid szunyókálást, az csodákat tehet.
  • Kutatói tapasztalatok összegzése
  • A szakértők szerint egy 20 perces délutáni alvás a munkára kifejezetten pozitívan hat. 
  • Növeli az éberséget és a koncentrációt.
  • A NASA pilótákkal végzett kutatása során a résztvevők kevesebb hibát vétettek 25 perc délutáni alvás után. Éberségük átlagosan 54, teljesítményük 34 százalékos javulást mutatott.
  • A szívroham és a stroke kockázata kisebb lesz.
  • Idősebb korban is segít a szellemi frissesség megtartásában

Megdöbbentő eredmény

Egy ötéves kutatás során svájci kutatók 35 és 75 év közötti felnőtteket vizsgáltak. Emellett elemezték a szív-és érrendszeri betegségeiket. Akik hetente néhány alkalommal beiktattak a délutáni sziesztát,  közel felére csökkent a kardiovaszkuláris események aránya. 

Szingapúri kísérlet pedig azt fedezte fel, hogy egy óra alvás a tanulás után annyit ér, mintha még fél órán keresztül ismételnénk a tanultakat.

Mi történik, ha hosszabb ideig szunyókálunk?

Valószínű erre kevesen gondolnak, de 45 percnél hosszabb idő alatt már a mélyebb alvás szakaszába lépünk, és nagyobb az esélye, hogy kialakul az úgynevezett alvási tehetetlenség. A tudósok így nevezik azt az állapotot, amikor „rosszul ébredünk”.
 

Összegezve elmondhatjuk, hogy az ideális ebéd utáni szunyókálás hossza 15-30 perc közötti. 

Ennyit talán a főnök is kibír nélküled!