Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Nagy bajt okozhat a Rába Körmendnél, a győri katonák is a helyszínre indultak segíteni

A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak ma a vízügyesek. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez kért a Honvédelmi Minisztériumtól is segítséget a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság.

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonái is elindultak, hogy Körmendnél, a Rába vízgyűjtő területén segítsék a lakosságot az árvízi védekezésben. Matyi Tibor Mihály ezredes, az alakulat parancsnoka szerkesztőségünknek elmondta, 50 fő bevonásával kezdik meg a védekezést Körmenden. A katonák alapvető feladata homokzsákok töltése és lerakása lesz az érintett terepszakaszon. Előreláthatólag a kritikus területeken keddig levonulhat az árhullám, de ha nagyobb létszámra lesz szükség, készen állnak az ezred katonái.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében azt írták: a Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba.