Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakértők szerint a gyerekrendezvények rendkívül hangosak, és mobilos zenehallgatás is maradandó károkat okoz a fülben. 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve sajtótájékoztatóval egybekötött rövid szimpóziumot tartott a gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről, valamint ismertették törvényjavaslatuk részleteit is Magyar Zene Házában a hang világnapja alkalmából.

Védje törvény a gyerekek fülét

A sajtótájékoztatón elhangzott, a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására. Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja.

Egyre rosszabb a legkisebbek hallása

Az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok.
A WHO jelentése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

25-ből mindössze 6 felelt meg

A nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak: a 25 mérési pont közül összesen 6 esemény volt csak biztonságos, az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a 120 decibelt. A zenés eseményekre nincsen zajkorlátozás. Azt szorgalmazzák a szakemberek, hogy a rendezvényeken a szervezők adjanak hallásvédő eszközöket azoknak, akik igénylik. 

Nincs rá gyógymód

A zajterhelés a halláskárosodáson kívül egyebek mellett figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet.  Felhívták a figyelmet arra, hogy a zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható. A zajterhelés nemcsak a rendezvényeken fenyegeti a gyermekeket, hanem például a mobiltelefonos zenehallgatáskor is.