Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mezőgazdasági munkákhoz használt gázolaj után igényelt vissza jövedéki adót egy növénytermesztéssel foglalkozó cég, pedig nem járt volna neki a visszatérítés. A szabálytalanság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utólagos adóellenőrzésekor derült ki.

Alvállalkozó dolgozott 

A cég úgy igényelt vissza jövedéki adót, hogy nem voltak a mezőgazdasági munkálatokhoz gépei, eszközei, ezért a munkát alvállalkozóval végeztették, bérmunkában. Mivel ehhez az üzemanyagot a megrendelő biztosította, a bérmunkáról szóló számlán nem szerepelt a gázolaj.

 Ha egy cég saját gépek hiányában bérmunkával végezteti el a mezőgazdasági tevékenységet, az ahhoz felhasznált üzemanyag jövedéki adóját csak úgy igényelheti vissza, ha az általa megbízott szolgáltató biztosítja a gépekkel együtt az üzemanyagot is.

Ennek akkor, a bérmunkáról szóló számlán is szerepelnie kell.

A NAV utólagos adóellenőrzése megállapította, hogy a bevallásban feltüntetett 722 ezer forint jövedéki adó visszaigénylése teljes egészében jogosulatlan volt. Ez a hatályos rendelet szerint 200 és 500 százalék közötti jövedéki bírsággal sújtható. A megállapítás után a vállalkozás összesen több mint kétmillió forintot fizetett be a költségvetésbe. 

(fotó: illusztráció, pixabay)