Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A boltok polcait nézegetve neked is feltűnt, hogy a bio jelzéssel ellátott élelmiszerek többe kerülnek, mint a sima termékek? Felmerülhet benned a kérdés, hogy miben mások, mint a jelzéssel el nem látott élelmiszerek és, hogy egyáltalán megéri-e azt venni, amin a bio felirat díszeleg.

A tömegtermelés hátulütője

A szupermarketek többnyire már olyan termékeket árulnak, amelyek a tökéletességre törekszenek, ezért fényesek, a formájuk is egyforma. Ennek a hátulütője, hogy édesebbek és rosszabb a minőségük, mint évtizedekkel ezelőtt, köszönhetően a sok kemikáliának, amit a termesztők raknak a termékekbe, emellett pedig az egyre növekvő népességet is el kell látni, így tömegtermelésre van szükség.

A különböző növényvédő szerek kis mennyiségben ugyan nem ártalmasak, azonban hosszútávon különféle betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek. Ezért kéne figyelni arra, hogy miből mit veszünk.

A növényeknek is van azonban egy csoportja, amelynek nincs szüksége annyi növényvédő szerre, vagy hatásukat ezek nem úgy fejtik ki, ahogyan a többi termékben. Az EWG (Enwironmental Working Group, azaz Környezetvédelmi Munkacsoport) minden évben közzéteszi a tizenöt elemből álló listáját, amely olyan zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, melyek a legkevésbé szennyezettek növényvédőkkel. Ezekből a termékekből tehát nem feltétlenül szükséges biót választanod.

A következő élelmiszerekből veheted nyugodtan azt, ami nincs bio felirattal ellátva:

  • eper
  • spenót
  • kelkáposzta és salátafélék
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • édes és csípős paprikák
  • cseresznye
  • barack
  • körte
  • zeller
  • paradicsom