November 1-től Ausztriában kötelező a téli gumi

Kötelező a téligumi Ausztriában

Magyarországon csak ajánlott a megfelelő gumiabroncs használata a téli hónapokban, Ausztriában ennél sokkal komolyabb törvény vonatkozik az autó tulajdonosokra. Az Ausztriába lészülőknek vagy ingázóknak fontos lehet tudni. 

Ausztriában a téligumi használat nem az időjárástól függ, hanem dátumtól. Tehát november elsejétől egészen április 15-ig kötelező, hogy gépjárművünkön téli gumiabroncs legyen. Az osztrák “téli közlekedés törvénye” minden évben, időjárási viszonyoktól függetlenül november elsején lép életbe.

Ha valaki nem rendelkezik felszerelt téli gumiabronccsal, akkor már a határon problémákba ütközhet, hiszen az osztrák rendőrök egy esetleges határellenőrzésnél megtagadhatják az országba való belépést. Emellett komoly bírságokra is számíthat az, aki nem a megfelelő gumit használja autóján. Amennyiben egy ellenőrzés során derül ki a téli gumi hiánya, akkor 35 euróig rúghat a bírság összege, viszont, ha balesetet okoz a jármű és nem az útviszonyoknak megfelelő abronccsal rendelkezik akkor a bírság összege akár 5000 euró is lehet.

Fontos kiegészítő a hólánc megléte is, amely bizony nem árt ha ott van a csomagtartóban, hiszen bármelyik útszakaszon elrendelhetik annak kötelező használatát és amennyiben az ott van, akkor nem érheti meglepetés az autóst.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő