Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Odakint most szörnyek járnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azahriah, a Jólvanezígy és a Nem Akarok Beleszólni tagjai, Osváth Zsolt, Pottyondy Edina és Gulyás Márton tüntetést hirdetett meg a Hősök terére, hogy közösen álljanak ki az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében.

A tüntetést online tartalomgyártók szervezték, és felhívásuk szerint azért hirdettek demonstrációt, mert fontosnak tartják, hogy felemeljék a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében.

Nem maradunk csendben

fogalmazott Osváth Zsolt (Zshsowtime), aki hangsúlyozta: nem kormányt jött megdönteni és minisztereket lemondásra felszólítani, mert ugyan nem mindegy, hogy kik hozzák a döntéseket, de most jóval fontosabbak azok, akikért a döntéseket kell hozni. Arról beszélt, hogy ő is intézetben nőtt fel, így olyan  rendszerszintű problémákra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeknek a kegyelmi ügy csak a jéghegy csúcsa.

"Az intézet soha nem fogja tudni pótolni a családot, de az államnak mindent meg kell tenni, hogy "legalább ne legyen húsba maró" a család hiánya

Osváth Zsolt felidézte, hogy csak egy ügyes leleplező munkának köszönhető, hogy kiderült: egy intézet igazgatója a rájuk bízott gyerekeket örök életre megnyomorította lelkileg. Aztán "egy másik szörnyeteg", megpróbálta rábírni az áldozat gyerekeket arra, hogy mondják azt: hazudtak. A történet pedig úgy folytatódott, hogy "az állam kegyelmes asszonyai és a püspök" az mondták az utóbbi férfiról, "Endre bácsi te nem vagy pedofil", te csak az ajtót tartottad, az más, neked megbocsátunk. "Egy felelős kormány nem csak óriásplakáton védi meg a gyerekeket. A könyvek befóliázása, a könyvesboltok büntetése, a melegek örökbefogadásának ellehetetlenítése nem gyermekvédelem" – mondta Osváth Zsolt, aki azt kérte a kormánytól, hogy vizsgálja felül a gyermekvédelmi törvényeket.

Nem vagy egyedül.

Szabó Márton (Fókuszcsoport) három kérdést tett fel: mit fog tenni a kormány azért, hogy az állami gondoskodásban lévő gyerekek emberhez méltó körülmények között nőjenek fel; mit fog tenni a kormány azért, hogy minőségi és az életre felkészítő oktatásban részesüljenek; valamint mit fog tenni a kormány azért, hogy legyen hova bizalommal fordulniuk, ha abúzus éri őket? Ezeket a kérdéseket napirenden kell tartani és el kell "árasztani" ezekkel képviselőket – mondta.

"Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival a kormány nem foglalkozik." 

idézte Szabó Márton Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét. Arról beszélt, hogy most a tüntetésen megjelent sok tízezer ember szólalt fel az áldozatokért, és ezek az emberek azt akarják mondani, hogy az elmúlt 30 évben odakint most szörnyek jártak, de amost minden szem rájuk irányul, így biztos benne, hogy kétszer is meggondolják, hogy mit mernek megtenni.

Azariah videóüzenetben beszélt. 

Szerinte a kormány a szülő aggodalmát használja arra, hogy lázítsanak, buzdítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná konvertálódik. "Az oktatás teljes leépítése és a pedofíliában szenvedő beteg és gátlástalan emberek gyermekek közelébe engedése az, ami nem büdös a hatalomnak, abban az esetben, ha politikai érdek húzódik mögötte" – fogalmazott. Az énekes szerint "egy teljesen új szint az, hogy pedofil arcoknak falazunk, de a legparább az az, hogy ez nem egy ismeretlen sztori". Azt hangoztatta: a gyerekek biztonságát kell erősíteni. "Most ébredni kell", változás kell összefogással – jelentette ki.

Tapasztó Orsi örökbefogadó szülőként szólalt fel. 

Kiemelte, Magyarországon hétezer gyermek él gyermekotthonokban, és nagy részük soha sem fog családba kerülni. Köszönetet mondott az otthonokban dolgozó nevelőknek, akik megtanítják a gyermekeket szeretni, és visszaadják számukra a bízni tudás képességét. Azt kérte a döntéshozóktól, hogy minden gyermek biztonságban élhessen és minden gyermekotthon "kifogástalan hely" legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekvédelemben kevés a szakember és további kétezer nevelőszülőre lenne szükség.

Fancsikai Eszter közölte, egyetért a miniszterelnökkel: a gyermekbántalmazókat "miszlikbe kell szaggatni". 

Hozzátette, ha ezt ő teszi meg anyaként, akkor az önbíráskodásnak minősül, ezért van szükség valódi gyermekvédelemre és jól működő jogrendszerre.Arról beszél, hogy anyaként majdnem minden munkát neki kell elvégezni, ő a sofőr, a szakács és még egy csomó minden, de ezek szerint, ha azt szeretné, hogy a gyereke biztonságban legyen, akkor neki kellene a köztársasági elnöknek is lennie?

Az a társadalom sem jobb nála, amelyik elforgatja a fejét, amelyik még rajong is az elnyomóiért.

Pottyondy Edina azt kifogásolta, hogy nincs független vizsgálat a kegyelmi döntésről, és a lemondott köztársasági elnök havi 4,5 millió forintos juttatását a "hallgatás bérének" nevezte. Véleménye szerint a valódi gyermekvédelmet az oktatás, a szociális és az egészségügyi ágazat, valamint a gyermekvédelmi hatóságok megerősítése jelentené. Szükségesnek tartja olyan szigorú törvény megalkotását, amely az áldozatokat védi. Ez a tüntetés nem változtatja meg a világot, de megváltoztathatja az emberek gondolkodását és mentalitását – vélte. Pottyondy arról is beszélt, hogy milyen az, amikor más szabályok vonatkoznak azokra, akik fent vannak, és akik lent vannak. "Ha a bicskei pedofilsegítő megúszta, milyen védelmet élvezhetnek a valóban hatalmasok? És nem csak arról van szó, hogy ha ki akarnak menni a reptérre, akkor nekik van egy villogó autójuk. Gálvölgyinek meg órákat kell várnia a mentőre, Curtis anyját meg kirakják, mint egy zacskó szemetet."

Több mint ötvenezren vannak kint a Hősök terén

Gulyás Márton (Partizán) , a rendezvény házigazdája azt mondta: hiába vannak kint ennyien, a gyermekvédelmi rendszert nem tudják holnapra megváltoztatni, mert ehhez 199 ember munkája kell. Arra szólított fel mindenkit, hogy gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, hogy érdemi segítséget biztosítsanak minden magyar gyermek számára. Bejelentette azt is, hogy az utcáról lakásba egyesület segítségével egy bántalmazott, jelenleg hajléktalan gyerek segítségére szeretnének összegyűjteni 25 millió forintot, hogy a lakhatása megoldódjon, és megkapja azt a segítséget, amit a magyar állam nem adott meg neki.

Ma este a társadalmi összefogásunkkal mutatunk példát

– fogalmazott Gulyás, aki ma reggel közösségi oldalán arról írt, hogy vasárnapig akár a duplája is összejöhet a megcélzott összegnek.