Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napok viharai miatt egy biogázállomás fermentációs hulladéka ömlött a Garam folyóba annak középső szakaszán. A folyón rengeteg hal pusztult el, köztük számos veszélyeztetett fajé is. A folyó alsóbb szakaszairól – ahol Esztergommal szemben a Dunába ömlik – egyelőre nem érkezett hír a szennyezés okozta károkról.

A szlovákiai Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget. A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott.

A horgászok Bezeréte környékén, mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet szedtek ki a Garamból. Az elpusztult halakat fedeztek fel Garamszentkeresztnél is – teszi hozzá a portál.

Az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Ráadásul ebben nincsenek benne az apróbb termetű halak (csík- és küllőfélék, ingolák), mert a kisebb tetemeiket nehezebb összegyűjteni. Viszont a rendkívül kisállományú, világszinten veszélyeztetettként nyilvántartott dunai galóca több példányát is látni a tetemekről készült képek között. Az itthon fokozottan védett halfaj természetvédelmi értéke 100 000 forint. Egy példány akár 50 kilogrammosra és 1,5 méteresre is megnőhet.

A Garam a Duna mellékfolyója, Esztergommal szemben torkollik bele. A szennyezés körülbelül 90-100 kilométerre a Dunától már megjelent.