Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy friss kutatás szerint a lehúzott és aztán a szennyvíztelepekre küldött hulladék felelős a jelentős vízszennyezésért világszerte.

A világ minden tájáról származó WC-papírokat vizsgálták, melyeket a mérgező “örök vegyi anyagok” (PFAS) tekintetében ellenőriztek: minden WC-papír tartalmazta azokat a vegyületeket, melyek aztán a szennyvíztelepekre kerülve valószínűleg jelentős forrását képezik a vízszennyezésnek.
Ezek a vegyi anyagok könnyedén bekerülhetnek a szennyvíziszapba, melyet végül műtrágyaként használnak fel a termőföldeken, rosszabb esetben pedig a vízfolyásokba engedik. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, e friss megállapítás nyomán az örök vegyi anyagokat tartalmazó és mérgező WC-papírokat potenciálisan jelentős mérgező forrásnak kell tekinteni.

A PFAS mintegy 14 ezer vegyi anyagból álló csoport, melyet több ezer fogyasztási cikk víz-, folt- és hőállóvá tételére használnak: azért nevezik őket “örök vegyi anyagoknak”, mert a természetben nem bomlanak le, így összefüggésbe hozhatók a rákkal, magzati szövődményekkel, májbetegségekkel, vesebetegségekkel, autoimmun rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi problémákkal is.
A tanulmányban 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőriztek, ám a márkákat nem kívánták megnevezni.

A Floridai Egyetem által készített, szakmailag lektorált jelentés azonban nem vette figyelembe annak a jelentős egészségügyi következményeit, hogy az emberek ezeket a szennyezett WC-papírokat használják a mindennapokban: márpedig a PFAS-ok felszívódhatnak akár a bőrön keresztül is, noha egyelőre nem létezik olyan kutatás, mely azt vizsgálta volna, hogy a használat során hogyan kerülhetnek be a szervezetbe.