Ön dönt: iszik, vagy vezet!

iszik vagy vezet

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság titkára ezzel a szlogennel hívta fel a sofőrök figyelmét az ittas vezetés veszélyeire.

A befolyásolt állapotban történő járművezetés fokozott baleseti kockázatát jelzi, hogy Győr-Moson-Sopron megyében, idén minden 170. ellenőrzött járművezetőnél merült fel ittasság gyanúja. A személyi sérüléses baleseteknél minden 12. esetben volt közreható baleseti ok az alkoholfogyasztás.

A Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság, a Mosonmagyaróvári Városi Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottsággal karöltve prevenciós célú ittasság ellenőrzést tartott Mosonmagyaróváron.

Az alkoholszondás ellenőrzést követően azok a járművezetők, akiknél a műszer nem jelzett problémát kipróbálhatták az úgynevezett ittasságot szimuláló szemüveget, így tapasztalva meg az alkoholfogyasztás negatív érzékszervi hatását. A sofőrök szinte egytől-egyig éltek a lehetőséggel.

Az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére, illetve az ittasan okozott balesetek megelőzésére megyénkben továbbra is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség!

A Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság felkéri a közlekedőket, hogy ittasan senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Forrás: police.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó