Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Öreg autó nem vén autó!

Változatlanul ezerrel pörög a használtautó-piac. Az új kocsik behozatalát továbbra is az alkatrészhiány akadályozza, így egyre nagyobb a kereslet a régebbi járművekre. 

A Datahouse adatai szerint idén novemberben csaknem 12 ezer érkezett belőlük Magyarországra, ami az egy évvel korábbihoz képest 17,3 százalékos növekedést jelent. Halász Bertalan a JóAutók.hu vezérigazgatója kiemelte, a félvezetőhiány miatt az újautó-kereskedők képtelenek kielégíteni a koronavírus első hullámai után ismét megerősödő keresletet. A visszaeső termelés miatt viszont jelentős várólisták alakultak ki, miközben a listaárak is megugrottak. 

Szakértők szerint a használt autók iránti érdeklődést az sem csillapítja majd számottevően, hogy a megnövekedett kereslet ebben a szegmensben is alaposan megemelte az árakat: nem ritka, hogy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező kocsi jelenleg 20-25 százalékkal drágább, mint egy éve volt. A számok azt mutatják, hogy használt autóból az év eddigi 11 hónapjában csaknem 122 ezret hoztak be Magyarországra, ami az első hónapokban mért jelentős elmaradás ellenére 1,3 százalékkal meghaladja a tavaly ilyenkor mért értéket. Új autókból pedig, ugyanebben az időszakban több mint 113 ezer talált gazdára, ez mintegy 2 százalékkal marad el a tavalyi értéktől. 

Elemzők szerint már biztos, hogy a félvezetőhiány legalább a jövő év közepéig kitart, így a következő fél évben, továbbra is sok használt autó érkezhet az országba.