Leginkább az ország középső részén várnak segítséget az útra, épületre és járműre dőlt fák eltávolításához az emberek.

Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A szél több megye településén okozott károkat: utakra, épületekre, járművekre döntött fákat, letépte az elektromos vezetékeket.

Számos helyen villámcsapás miatt keletkezett tűz oltásán dolgoztak. Villám csapott egy tizenöt méter magas fába a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Táncsics Mihály utcában, ahol a lehulló lombkorona begyújtotta a fa alatti aljnövényzetet is.
Szintén villám csapott egy kétszintes családi ház tetejébe Várpalotán, a Muskátli utcában, illetve a villámcsapás miatt gyulladt ki egy kétszintes, kétszáz négyzetméteres lakóház tetőszerkezete Budakalászon, a Jókai Mór utcában is – tették hozzá.

A Bács-Kiskun megyei Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat, Kunfehértón pedig villám csapott egy fába.
A Fejér megyei Adonyban, a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Pest megyében Szigetcsép és Tököl között egy kanyarban nagyobb fa több ága hullott az úttestre.
A Tolna megyei Gerjenben, a Hunyadi utcában több ház előtt is baj történt, ugyanis a vihar egy fenyőt és egy villanyoszlopot is kidöntött, egy másik fa pedig az elektromos vezetéket szakította le a villanyoszlopról.

Éjszaka elhárították a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld állomás közötti felsővezeték-hibát, ismét közlekednek a vonatok – tájékoztatott a Mávinform. – Így a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalakon helyreállt a menetrend.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon – várhatóan délig, kora délutánig – továbbra is késésekre, fennakadásokra kell számítani, mert Gárdony és Székesfehérvár között tart a felsővezeték helyreállítása, csak egy vágányon haladhatnak a vonatok.