Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Öt szintes, 120 lakásos társasház épül Győrben

A Rózsaliget Társasház felkapott környéken épül meg a Sza-Bi-Qualit munkájával és a Leier termékeivel.

A tervek szerint halad az építkezés Győr egyik felkapott környékén: a Szent Anna házakként ismert negyedben új, zöld épületet alakítanak ki. A Sza-Bi-Qualit Kft. munkájával elkészülő Rózsaliget Társasházban 120 lakást építenek fel három ütemben, várhatóan Húsvétra már szerkezetkész is lesz az épület.

A beruházás alapanyagainak nagy részét közvetlen közelről, a Leier Hungária Kft. három kilométerre található győri előregyártó üzeméből szállítják. Ennek köszönhetően a beruházás jelentős részénél nem kell aggódni a jelenlegi egészségügyi helyzetben kialakult ellátólánc-akadozások miatt sem. De a Sza-Bi-Qualitot mindemellett felkészülten találta a szituáció: minden alapanyagból legalább egy hónapnyi tartalékuk van.

Szabó Sándor, a cég ügyvezetője elmondta: ugyan gyors határidővel, 16 hónappal vállalták el a ház építését, de a korábban szintén Győrben szerzett tapasztalatuk (két 67 lakásos társasházat felépítettek és most a Rózsaligettel párhuzamosan is dolgoznak egy mintegy 90 lakásos épületen) segítségükre van a munkában.

Határozottan jó az együttműködés a Leierrel. A Sza-Bi-Qualitnál is meghozták az összes szükséges óvintézkedést a koronavírus kapcsán, mind a higiéniai téren és eszközökkel, mind pedig az egy légtérben való tartózkodás csökkentésével. A cég kitart amellett, hogy dolgozik a megfelelő óvintézkedések mellett és bízik abban, hogy nem fog kifejezetten hosszú ideig tartani az egészségügyi helyzet.

Nagyon sok  előre gyártott elemet használnak fel, amiknek az a feltétele, hogy az épület szerkezetét és az ezekbe beépítendő szerelvényeket is a technológiának megfelelően tervezzék meg az egyes ágak felelős tervezői (építész, statikus, gépész és villanyszerelő).  Ezzel a kivitelezési fázis jóval megrövidíthető és jelentősen lecsökken az élűmunka igénye az építkezésnek, ami a jelenlegi vírushelyzetre való tekintettel kevesebb kockázatot jelent. Az építkezésen dolgozó létszám jelentősen csökkenthető a Leier előregyártott fal, födém és lépcső elemeinek alkalmazásával.

Szintén hasznos, és rövidíti a munkát, hogy a Leier termékeit előre modellezik számítógépen, így a panelek már úgy érkeznek meg, hogy azokba a vezetékeket és villanydobozokat előre beépítik, nem kell emiatt a falakat kibontani.

Forrás: magyarepitok.hu