Sokak által várt beruházást adtak át szerdán Sopronban: elkészült a római kori falak miatt áttervezett, mintegy 1882 négyzetméter alapterületű parkolóház, amely 235 autó számára biztosít helyet a belvárosban, ezáltal megoldást nyújtva városban kialakuló parkolási gondokra.

Az Árpád utca és az Ikva patak által bezárt háromszögben egy szabálytalan ellipszoid alakú, ötszintes parkolóházat, továbbá szabadtéri parkolókat hoznak létre. A monolit vasbeton szerkezetű épület fél szint eltolással, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. kivitelezésében valósult meg nettó 3 milliárd forintos kormányzati támogatásból – derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.

Számos más fejlesztés is megvalósult a városban

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta,

az új parkolóház illeszkedik a várostervezés azon koncepciójába, amely csillapított forgalmú övezetek létrehozásával, új parkolóházakkal, illetve parkolóhelyek kialakításával segíti elő a korszerű és biztonságos közlekedést.

Hozzátette, Sopron az ország egyik legélhetőbb városa, az intézmények, a közterek, valamint a közlekedési infrastruktúra is folyamatosan fejlődik.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy ezek mellett megvalósult a belváros rekonstrukciója, a Várkerület felújítása, és újraszentelték a Szent Mihály-templomot is. Hozzátette, megújult a Lenck-villa, nyáron átadták az új uszodát, és hamarosan elkészül az M85-ös gyorsforgalmi autóút építésének újabb szakasza is.

Mindemellett jó ütemben haladnak a múzeumnegyed kivitelezési munkálatai, valamint a Rendészeti Integrált Központ és a Fertő-part fejlesztése is – jegyezte meg.

Barcza Attila, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az Árpád utcai parkolóház fontos mérföldkő a belváros parkolási gondjainak enyhítésében.

Az új létesítmény a környék rendezettségét is javítja, a több parkolóhely pedig a helyi vállalkozásoknak is segítséget jelent.

A képviselő úgy fogalmazott, a 2010-ben megkezdett új korszak eredményeképpen a város olyan fejlődési pályára állt, amelyre az elmúlt száz esztendőben nem volt példa. A most átadott, részben zöldtetős parkolóházban 235 gépkocsi, 26 motorkerékpár és 10 kerékpár számára van hely, az épület közvetlen környezetében további 36 felszíni parkolót, valamint új közlekedő- és zöldfelületeket is kialakítottak.