Overdose után új magyar csodaló

Nancho lóverseny
Kovács Gábor képe

 

Overdose sikerei óta nem ért el ekkora eredményt a magyar lóversenysport!Igazi szenzáció a négyéves Nancho Nemzeti Galopp-ligán elért győzelme, amellyel még magát Overdose-t is túlszárnyalta, hiszen a magyar tréningből származó telivér még soha nem ért el ekkora sikereket.

A Münchenben november 3-án megrendezett Nemzeti Galopp-liga Group1-es futama a futballvilág Bajnokok Ligája-döntőjének felel meg a lóversenyzésben, Nancho fantasztikus eredménye így hazánk és Középkelet-Európa büszkesége és első nagydíjsikere ezen a szinten. Tulajdonosa a bosnyák származású Aleksander Jovanovic (33), trénere pedig a szakmában méltán híres Maronka Gábor (38), aki elárulta, az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy Nancho indul a versenyen:

– Miután itthon a Kisbér és a Kincsem Díjat is tíz hosszal megnyerte, úgy döntöttünk, kipróbáljuk nemzetközi versenyeken is, hiszen itthon már mindent megnyert, amit lehetséges. Ezután neveztük a baden-badeni Group3-as futamra, és bár a fogadók egyáltalán nem bíztak benne, nyolc hosszal könnyedén nyerte a versenyt. Innentől már mindenki csak „csodalóként” és „második Overdose-ként” emlegette. A győzelmünk után hazajöttünk, nem is gondolkodtunk a Group1-ben. Egy hetet pihent itthon, amikor a sikereken felbuzdulva a tulajdonos az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, megpróbáljuk. Így végül több mint ötmillió forint utónevezéssel kerültünk a versenybe, aminek nagyon örülök, hiszen én az első perctől kezdve nagyon hittem Nanchóban – mesélte büszkén a Blikknek az elismert tréner, aki december óta edzi a lovat.

– Nagyon büszkék vagyunk, hiszen ilyen magas szinten még sosem sikerült győzelmet aratnunk. Overdose is csupán 4. lett a 2011-ben Angliában megrendezett Group1-es futamon – nyilatkozta lapunknak Krebs András, a Kincsem Park menedzsment-osztályvezetője.

Nancho győzelme meglepetés volt, zsokéja a mongol Ganbat Bajarszaihan. Több szempontból is érdekes történet ez, hiszen a ló másfél éves kora óta magyar tulajdonosé volt, viszont ő eladta 15 ezer euroért, mert úgy gondolta, hogy nincs annyi benne, hogy nagyobb eredményeket érjen el. Azóta valószínű nagyon bánhatja az előző tulaj, hiszen a versenyló értéke a müncheni sikerének köszönhetően a többszörösére nőtt, a nemzetközi szakemberek jelenleg 1 millió euróra (330 millió forint) tartják a piaci árát. Teljesítménye valóban csodaszámba megy, hiszen egy herélést követően „táltosodott” meg, valamint az új tréner is nagyon sokat hozott ki belőle.

A telivér eddig 11 győzelemmel büszkélkedhet, tulajdonosának pedig közel 56 millió forintot hozott a konyhára.

Nem sokan láttak reális esélyt Nancho sikerére, hiszen két futam is rendkívül közel volt egymáshoz, ráadásul a Budapest–München távot kétszer is meg kellett tennie a magyar lónak, ami viszont ennek ellenére is maga mögé utasította a német és brit mezőny kiválóságait, és végül a mongol származású lovassal, Ganbat Bajarszaihannal nyakhosszal ért célba. A verseny is nagyon különleges és merész húzás volt, ugyanis egy teljesen szokatlan taktikát választottak, miszerint a cél előtt 300 méterrel elrobbantotta a lovat, ami nem szokás, hiszen általában a lovak nem bírják ezt a feszített tempót, de ebben az esetben bejött a kockáztatás!

Nagyon büszkék vagyunk a hazai sikerre és további sok eredményes futamot kívánunk Nanchonak!

Forrás: blikk.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó