Elvis is az oltás mellett kampányolt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár Elvis Presley másik korban élt, akkor is voltak világméretű járványok, akkor is voltak olyan dolgok, amik mellett ki lehetett állni. Azt pedig az akkori „marketingesek” is felfedezték, hogy ha egy ismert ember, akinek rajongó tábora van, kampányol egy dolog mellett, vagy ellen, az tömegeket mozgat meg.

A Rock királya pedig ki is állt, ami mellett kellett, többek között az 1956-os forradalmunk mellett is. De nemcsak ez volt az egyetlen dolog, amihez nevét adta Elvis Presley. Manapság is számtalan videó, kép és egyéb kinyilatkoztatás kering arról, ha valaki elmegy vért adni például, és már olyan tartalmak is vannak, hogy valaki a koronavírus elleni vakcinát kapta meg. Elvis Presley is, ehhez hasonlóképpen, élő adásban megkapta a járványos gyermekbénulás elleni vakcinát, aminek óriási hatása lett.

elvis oltás

A járványos gyerekbénulás is hasonlóan terjedt, mint a koronavírus, már a tünetek megjelenése előtt. A kórt 1894-ben diagnosztizálták, de komolyabb mértékben csak 1916-ban jelent meg az Egyesült Államokban, amikor el is kezdtek ellene küzdeni, ugyanis 2500 ember halálát követelte. A kór hatalmas túlélője nem más, mint Franklin D. Roosevelt, aki létre is hozott egy alapítványt, ami hírességek segítségével kampányolt. Az oltásellenesség ebben a korban is felütötte a fejét, habár talán jogosan, ugyanis ekkor sok elhibázott oltás okozott nem ritkán akár halált is az orvostudomány fejletlensége miatt. De a tinédzserek nem ezért nem oltatták be magukat, a már biztonságos vakcinával, hanem azért, mert az gondolták a gyermekbénulás kifejezés miatt, hogy ez kizárólag gyerekekre veszélyes, rájuk nem, holott Roosevelt is 39 éves korában betegedett meg. Elves Presley csak egy része volt a kampánynak, amit a tinédzserek meggyőzésére indítottak.

„Hé, srácok, beszélhetek hozzátok egy harminc másodpercre? Ez itt Elvis Presley. Ha azt hitted, hogy legyűrtük a gyerekbénulást, akkor ide hallgass!”

Manapság is bevetik a tévécsatornák is, hogy hírességek is hordják a maszkot, hírességek is beoltatják magukat, bár akkoriban az meg sem fordult az amerikaiak fejében, hogy Elvis nem is kapta meg valójában az oltást, vagy hogy nem is azt kapta meg, csak sóoldat volt a fecskendőben esetleg. A hitelesség megkérdőjelezhetetlen volt, és a hatás sem maradt el!

Az Elvis karjába szúró fecskendő miatt az oltási ráta „0,6 százalékról 80 százalékra nőtt fél év alatt”. Bár ez az adat valószínűleg túloz, mégis azt lehet mondani, hogy a legenda cselekedetének óriási hatása volt. Ráadásul pont azt a réteget célozta meg, amely a legnagyobb ellenállást tanúsított, a tinédzsereket. Bár a járványos gyerekbénulás nem volt egy akkora világjárvány, mint a koronavírus, mégis hatalmas problémát okozott.

Forrás: scientificamerican.com