Palkovics László ismertette a gazdasági akcióterv részleteit

Az innovációs miniszter kedden ismertette Orbán Viktor gazdaságmentő csomagjának részleteit. 

Elhangzott, 3 hónapra, 70%-ban az állam átvállalja a munkavállalók bérét abban az esetben, ha a munkavállaló nem otthon van és rövidített munkaidőben dolgozik.

Palkovics László kiemelte, nem akarnak kívülről segítséget kérni, olyan megoldásokban gondolkoznak, amelyek nem növelik Magyarország kitettségét. A miniszter elmondta, a tervek szerint 3 százalék alatt tudják tartani az államháztartás hiányát, a szükséges pénzt átcsoportosításokkal tervezik megoldani. A mérnöki, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók a következő 3 hónapban 40 százalékos bértámogatást kapnak.

Indul egy vállalkozói portál, itt a vállalkozók kérdéseket tehetnek fel, intézhetik az ügyeiket. Az EKR-rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be, és biztosítják az automatikus visszafizetés lehetőségét is, valamint felgyórsítják a vállalkozóknak az z áfa-visszaigényléseket, a normál adózóknak 75 napról 30 napra, a megbízható adózóknak 30 napról 20 napra.  Bevezetnek különböző speciális fizetési könnyítéseket, például, mint a részletfizetés, fizetési halasztás, adómérséklési lehetőséget teremtenek az eljárások és nyomtatványok egyszerűsítésével.

Az adózói minősítések terén nem érheti joghátrány az adózókat a veszélyhelyzet idején az esetleges mulasztások miatt. A betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikus formában is be lehet nyújtani majd a munkavállalóknak. Azonnali, a vállalati leállásra reagáló képzéseket indít a kormány, amely a vállalatoknál éppen nem szükséges munkavállalókat továbbképzi vagy átképzi, és online képzéseket, például „informatikusképzést” indítanak el a feleslegessé vált munkaerő számára.

2020. július 1-től 2 százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adót ás a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozóknak is jár a társadalombiztosítás.

Nyelvvizsga nélkül is kiadnak 75 000 diplomát Magyarországon

Az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek és  összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust, valamint június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is;

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő