Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tutanhamon sírját 100 évvel ezelőtt fedezték fel. Ő volt az, aki a történelem legfiatalabb fáraójaként vált ismertté. Megtalálásának századik évfordulója alkalmából elhoztunk róla néhány érdekességet.

A szülei rokonok voltak és neki is volt egy vérfertőző kapcsolata

2010 körül a Tutanhamon király és rokonai múmiáiból vett DNS elemzése kimutatta, hogy a fáraófiú szülei testvérek lehettek, de ezt a felfedezést azóta vitatják. Tutanhamon apját az eretnek Ehnatonként azonosították, anyjának kiléte azonban továbbra is ismeretlen, ám úgy vélik, hogy Tutanhamon anyja Nofertiti királynő volt − Ehnaton unokatestvére és egyik felesége. Tutanhamon felesége Anheszenamon volt, aki – ha az előző felfedezés igaz – a fáraó testvére is volt egyben.

Megváltoztatta apja reformjait

Tutanhamon apja borzasztó uralkodó volt, így a fiatal fáraó így azonnal lenyűgözte alattvalóit. Ehnaton megváltoztatta a vallást, hogy egyetlen isten, a napisten Aton imádatára összpontosítson, ami miatt eretneknek kiáltották ki. A szent fővárost áthelyezte Thébából Amarnába. A fáraó visszafordította apja változtatásait.

Egészségügyi problémái voltak

A fáraó súlyos csontbetegsége volt, ami miatt rokkanttá vált. Bal lába bütykös volt, ami megnehezítette a mozgását. Úgy vélik a szakértők, hogy a családi belterjesség is hozzájárult testi problémáihoz

Úgy gondolták korábban, a fiatal fáraót meggyilkolták

Tutanhamon múmiáját egy lyukkal a koponyáján találták meg, ami miatt azt hitték, hogy a fiatal fáraót egy fejre mért ütéssel gyilkolták meg. Ezt az elméletet azóta azonban a szakértők megcáfolták.