A fekete héjú téli retek talán még a kicsi pirosnál is finomabb, az íze karakteres, és nevével ellentétben ilyenkor is biztosan kapható a piacokon. Igazi csodaszer, ráadásul az egyik legolcsóbb zöldségféle, ami itthon kapható, kb. 300 forintos átlagáron veheted meg ezt a csemegét. A fekete retek bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, jó hatással van az emésztésünkre is.
Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. A magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nemcsak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de még a várható élettartamot is növelhetik.
A retekfélék ízének karakterét a bennük levő kéntartalmú vegyületek, mustárolaj-glikozidok adják. Bár ezek – főként éhgyomorra fogyasztva – gyomorbántalmakat okozhatnak, összességében a retek az egészségre kifejezetten kedvező hatású.
A népi gyógyászat a retek levét szeplők halványítására, sőt, még potencianövelésre is használta. Magas illóolaj-tartalma miatt köhögésre, rekedtségre, torokfájásra és a megfázás egyéb tüneteire ma is alkalmazzák, a fekete retek hatóanyag,-és ásványi anyag-tartalma akár a kétszerese is lehet a többi retekfajtájénak.
Megfázásra nagyon hatásos, ha a retek belsejét kivájjuk, az üregbe mézet csorgatunk, és egy éjszakán át állni hagyjuk. A retek reggelre levet ereszt, ezt kanalazzuk ki a mézzel együtt. A retek leve náthaűző hatásán túl stabilizálja a vérnyomást, segít a bőrbetegségek kezelésében, antibakteriális és gombaölő, az epetermelést serkentő hatású, sőt, rendszeres fogyasztásával a vese-és epekövek kialakulásának veszélye is csökkenthető.
Duplán hatásos: vitaminbomba plusz saláta
A fekete retek belsejét kapard ki, szúrkáld meg fogpiszkálóval, majd reszelj bele gyömbért, és két gerezd fokhagymát. Tegyél hozzá két evőkanál termelői mézet. Két három órára hagyd állni egy pohár fölött, assid szépen belecsöpög a vitamindús lé. Ezt fogyaszthatod magában, de beleteheted meleg vízbe is, teaként is nagyon finom lesz, de ízesíthetsz is vele másféle teákat vagy akár gyümölcsleveket. Csak a képzeleted szab határt!
Közben a kivájt retket keverd össze kevés olívaolajjal, csepegtess rá pár csepp citromlevet, és már fogyaszthatod is a finom, egészséges salátát!