Rábaközben is sok a baleset a fűtés miatt!

tűz lámpa

Bősárkányban gázpalackokat hoztak ki a tűzből a tűzoltók. Az elmúlt hétvégén többször riasztották Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit szén-monoxiddal kapcsolatos esethez, de kazán mellett meggyulladt tüzelőanyag tüzéhez és a kéményben lerakódott korom miatt is vonultak az egységek.

A csornai hivatásos tűzoltókat pénteken Rábacsécsénybe riasztották, ahol rosszullétre panaszkodtak a lakók, és a kiérkező mentők szén-monoxid-érzékelője figyelmeztetett a veszélyre. Az ingatlanban vegyes tüzelésű kályhával fűtöttek, gázkészülék nem volt a házban. A tűzoltók előírták a kályha felülvizsgálatát, a lakókat pedig kivizsgálásra kórházba vitték.

Később Bősárkányban a kazán mellé elhelyezett tüzelőanyag gyulladt meg a pincében. A lángokat a csornai, lébényi és kapuvári hivatásos, valamint a bősárkányi önkéntes tűzoltók fékezték meg. Szerencsére nagyobb baj nem történt, csak az odakészített papír és ott tárolt hulladék kapott lángra néhány négyzetméteren, de a tűzoltók több gázpalackot is kihoztak a pincéből.

Délután Győrben a Budai utca egyik lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért lezárták a gázzal működő vízmelegítőt, valamint figyelmeztettek a gyakori szellőztetésre.

Szombaton reggel szintén a Budai utcában szólalt meg egy szén-monoxid-érzékelő. A lakó gázkonvektorral fűtött és egy gázüzemű vízmelegítő is működött a lakásban. A gázszolgáltató műszere kimutatta a lakásban a szén-monoxid jelenlétét, ezért a szolgáltatást lekapcsolta a lakásban. A lakót kivizsgálásra kórházba szállították.

Szombaton az esti órákban a pannonhalmi hivatásos tűzoltókat Écsre riasztották, ahol egy családi ház kéménye szórt szikrákat, mert a füstelvezetőben meggyulladt a lerakódott korom. A tűzoltók védősugár fedezete mellett az alsó és felső tisztítónyíláson keresztül megtisztította a kéményt. A lakók más módon is tudtak fűteni, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid mérgezések elkerülhetőek, de felhívjuk a figyelmet a tüzelőanyag kazántól, vagy kandallótól való távolabbi elhelyezésére is!

A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét és kéményét.

A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken lehet időpontot foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Forrás: inforabakoz.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó