Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Noha a teknőshús egykor valóban királyi csemegének számított, azóta veszélyeztetett fajjá nyilvánították őket, így az orvvadászok akár 3 év börtönt is kaphatnak.

Az ecuadori hatóságok közlése szerint egyre több esetben kell intézkedniük, s attól tartanak, hogy a Galápagos-szigeteken élő ritka óriásteknősök veszélybe kerülnek az orvvadászok miatt.
A rendőrség közlése szerint a Galápagos Nemzeti Parkban négy veszélyeztetett óriásteknős tetemét találták meg, az ügy kapcsán pedig az állami ügyészség már meg is kezdte a vizsgálatot, az állatok “levadászása és lemészárlása” miatt.
Egy friss tweet szerint egy környezetvédelmi szakcsoport, köztük egy állatok boncolásában is jártas szakértőcsoport fogja kihallgatni a park tisztviselőit. Ez sajnos nem az első alkalom, hogy óriásteknősök tetemére bukkantak a hatóságok: 2021 szeptemberében 15 Sierra Negra-i óriásteknős maradványait találták meg Isabelán.
A Galapagos Conservancy, egy amerikai nonprofit szervezet egy hivatalos közleményben ítélte el az óriásteknősök levadászását, s úgy fogalmaztak, “mélységesen elítélik” az óriásteknősök vadászatát, valamint elfogyasztását is, ugyanis ez környezetvédelmi bűncselekménynek minősül.