Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Sokan tanulnak technikumon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek 2023-ban is – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Azt írták: "A ma megjelent jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket – bármilyen más iskolatípust magasan előzve – már a felvételizők 43 százaléka választotta. A népszerűség egyik legfontosabb oka, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén"

2020-ban megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt. Ezzel a kívánt szakmát megalapozott ismeretek birtokában választhatják ki.

"A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények is azt bizonyítják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új szakképzési rendszer. Ez pedig hozzájárul a kormány azon céljához, hogy magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal egy olyan ország épüljön, ahol jó élni, dolgozni, családot alapítani és gyermekeket nevelni" – tették hozzá.