Egy hatalmas komlórakétának köszönheti karakteres ízét a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád.
A Soproni Sörgyár komlórakétája magyar innováció, Kovács Imre, a FlowSystems Kft. tulajdonosa fejlesztette, aki eredeti szakmáját tekintve hajómérnök, de hosszú ideje foglalkozik gyártástechnológiai megoldásokkal az italipar területén.
A Soproni Sörgyár komlórakétája 1800 hektoliter, azaz mintegy 360 ezer korsó sört tud egy fordulóval hidegkomlózni, mindössze 3-4 óra alatt. A komlórakétába külön kerül bele a sör és külön a komló, majd hosszan cirkuláltatjuk őket és így érnek össze az ízek, mondja Kovács Imre, a komlórakéta fejlesztője.
2017-ben, a nagyüzemi sörgyártók közül elsőként a Heineken Hungária lépett ki a lager sörök világából, és vezetett be ale sört, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-t. Az akkori váltás az alsóerjesztésű sörökről a felsőerjesztésűekre több beruházást is igényelt, az egyik legnagyobb kihívást a komlórakéta jelentette. „A komlórakéta érkezése előtt, még a Soproni IPA kísérleti fázisában egy használaton kívüli tartályt alakítottunk át Kovács Imrével, és ebben kísérleteztünk az első főzetekkel. Ezeket kóstoltuk meg szakembereinkkel, így választottuk ki a legjobb receptúrát, gyakorlatilag így született meg az első Soproni IPA. Ehhez képest óriási változás volt, mikor először kipróbálhattuk a rakétát és megindult a nagyüzemi termelés” – mesélte el Lehmajer Viktor, a Soproni sörfőzőmestere.
„Mindig is nagyon érdekesnek találtam a söripart, sörfőzést, emellett az áramlástechnológiát is, mivel bár sokan nem tudják, de a két téma szorosan összefügg. A tesztelés és fejlesztés során érdekes volt megfigyelni, hogyan viselkedik a komló, mikor lesz a legfinomabb egy hidegkomlózott sör, mennyi ideig és milyen gyorsan érdemes keringtetni a komlórakétában, amely tudomásunk szerint a legnagyobb Európában” – tette hozzá a hatalmas komlórakéta fejlesztője.
„A piaci és fogyasztói visszajelzések mind azt mutatják, hogy a Soproni sörkülönlegességeinek népszerűsége töretlen, aminek mi nagyon örülünk, és ez arra sarkallja a Soproni Sörgyár dolgozóit, hogy folytassuk törekvéseinket a kiváló minőség irányába. Ehhez elengedhetetlen, hogy együtt tudjunk dolgozni olyan kiváló szakemberekkel, mint Kovács Imre és együtt gyarapítsuk a különleges magyar innovációk sorát” – mondta Lehmajer Viktor.
A Soproni Sörgyár nyitva áll a látogatók előtt, 14 év felett, csoportosan bárki meglátogathatja a 124 éves sörgyárat.