Szavazzon a 2020-as év fájára!

sajmeggy

 

Idén is szavazhatunk az év fájára! November 22-ig adhatjuk le voksunkat a 2020-as év fájára! Ismerkedjen meg ön is hazánk természeti értékeivel!

 

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet. Szavazni a itt, a verseny honlapjánhttp://www.azevfaja.hu/szavazas lehet. Minden felhasználó egyszer szavazhat – írja az MTI.

Az idei Év fája, nem más, mint a sajmeggy (Prunus mahaleb), amely középhegységeink bokorerdeinek vadgyümölcse, amely a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag – olvasható a verseny honlapján.

 

Hogy kik közül választhatunk fa barátot magunknak? Íme a jelöltek!

 

  • tatár juhar (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

tatár juhar

  • kecskefűz(Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

kecskefűz

  • Az elegáns megjelenésű rezgő nyár(Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében.

rezgő nyár

Forrás: MTI

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó