Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rejtély, aminek a megfejtésére azóta várunk, hogy az első szúnyog minket választott a barátaink helyett.

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a bőr speciális illata tesz egyes embereket „szúnyogmágnessé”, és ez a tulajdonság évek alatt sem változik.

„Ha bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben fordulnak elő egy ember bőrén, akkor ő lesz az, akiből a piknik alatt a legtöbbet lakmároznak a szúnyogok” – Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusának, a Cell tudományos lap friss számában megjelent tanulmányának egyik szerzője szerint.

A kutatók olyan kísérletet terveztek, amelyben egyes emberek illatát vetették össze. Arra kértek 64 önkéntest, hogy alkarjukon viseljenek nejlonharisnyát, ami átveszi a bőrük kipárolgását. A harisnyákat egy hosszú cső végén egyesével csapdákba helyezték, ezután több tucat szúnyogot engedtek rájuk.

„A rovarok a legvonzóbb szagú emberek mintája körül egyenesen zsongani kezdtek, ez azonnal egyértelmű lett” – magyarázta Maria Elena De Obaldia, a tanulmány másik szerzője.

A mintákat ezután „körmérkőzéseken” versenyeztették, míg kiderült, hogy a győztes illat nagyjából százszor vonzóbb volt a szúnyogoknak, mint az utolsó helyezett.

Ugyanazokat az embereket több éven át vizsgálták, a különbségek megmaradtak. A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő, mint másokén. Ezek a „zsíros molekulák” a bőr természetes hidratálásában vesznek rész, az emberek különböző arányban termelik őket.

A kutatás segíthet új módszereket találni, melyekkel távol tarthatók a szúnyogok. Talán lehetséges, hogy a bőrbaktériumok befolyásolhatók, és az ember vonzó illatán lehet változtatni – vélte Jeff Riffell, a Washingtoni Egyetem neurobiológusa.

Kiderült még egy izgalmas adalék: a szúnyogok egyes szappanok édes illatára is izgatottá válnak, mivel abban az esetben, ha nem találnak vérszívásra alkalmas alanyt, a virágok nektárjából csemegéznek. Az édes szappanok pedig hasonlóak is lehetnek nekik és egyből kialakult a kettő az egyben helyzet. Virágillatra mennek, de vért találnak. Hogyne szúrnának egy nagyot?

A kifejezetten szappanos illatok tehát vonzóak, de egy kutatás alapján például a kókusz illata valamiért taszító a szúnyogoknak, vagyis a kókuszos aromájú szappan és például testápoló kivétel lehet. Még nem teszteltük az ügyet, így senkit sem buzdítanánk kókuszos bemosakodásra egy kerti parti előtt.