Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy új kutatás szerint télen az embereknek több alvásra van szükségük. Erre a felfedezésre alvásvizsgálatokon résztvevő emberek elemzésével jöttek rá. 

Ezek lettek az eredmények

Télen hajlamosabbak vagyunk hosszabb időre kerülni a REM-szakaszba amely az alvás gyors szemmozgásos fázisa, amikor álmodunk. Az új kutatás részletei a Frontiers in Neuroscience című idegtudományi szaklapban jelentek meg. Az átlagos alvásidő hosszabb volt, de ezt a kutatók nem találták statisztikailag jelentősnek. A REM-szakasz azonban, amely közvetlen kapcsolatban áll a napi biológiai óránkkal, amelyet a változó fény befolyásol, télen 30 perccel hosszabb volt, mint nyáron. 

Jó alvókon még nem bizonyították

A tanulmányban alvási nehézségekkel küzdő, városban élő embereken végeztek poliszomnográfiás alvásvizsgálatot, de a tudósok feltételezése szerint jó alvókon az eredmény még kiugróbb lehet. Ha a kutatás eredményeit egészségesen alvó embereken is sikerül megismételni, akkor ez lenne az első tudományos bizonyíték arra, hogy az alvásunkat az évszakokhoz kellene igazítani, és a sötét hónapokban hamarabb lefeküdni.