Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Riasztó megállapításokat tettek egy friss tanulmányban: eredményeik szerint ugyanis az újrahasználható vizes palackokban több baktérium van, mint egy WC-ülőkén.

Az újrahasználható vizes palackok a koronavírus-járvány idején lettek igazán népszerűek, ám egy friss tanulmány nyugtalanító eredményt hozott a kedvelt tárgyról. Keong Yap egyetemi docens, az Ausztrál Katolikus Egyetem klinikai pszichológusa úgy fogalmazott, a vizes palackok sokak számára olyanok, mint a gyermekek esetében a plüssök: ragaszkodnak hozzá, ám azt nem tudják, hogy a nem megfelelő higiénia miatt árthatnak is egészségüknek.

Az amerikai waterfilterguru.com egy nemrég megjelent tanulmánya szerint az újrahasználható palackok 40 000-szer több baktériumot (!) rejthetnek magukban, mint egy WC-ülőke. A kutatók a vizes palackok minden egyes elemét megvizsgálták, a fedéltől kezdve a szívószálig, a teszteket pedig háromszor is elvégezték, s így jutottak arra az eredményre, hogy kétféle baktérium telepedik meg a palackokon.
Rendkívül fontos a folyamatos tisztítás és fertőtlenítés

A Gram-negatív baktériumok fertőzéseket okozhatnak, melyek egyre inkább ellenállnak az antibiotikumoknak; míg a bacillus bizonyos típusai gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak. A palackok tisztaságát összehasonlították más háztartási eszközökkel is, ám az eredmények itt is lesújtóak voltak.
A palackokban kétszer annyi baktérium található, mint a mosogatóban; négyszer annyi, mint egy számítógépes egéren; és 14-szer több, mint egy háziállat itatótáljában. Dr. Andrew Edwards, az Imperial College London molekuláris mikrobiológusa rámutatott, ennek egyik oka az, hogy az emberi szájban rengeteg és sokféle baktérium él, így az sem feltétlenül meglepő, hogy ezek a palackok tele vannak mikrobákkal.

Szakértők azonban figyelmeztettek, a palackok napi tisztítása elengedhetetlen az esetleges fertőzések elkerülése érdekében, ezért azt javasolják, hogy naponta legalább egyszer alaposan mossuk el a palackokat, és hetente legalább egyszer fertőtlenítsük is.