Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hat futballpályányi terület égett le idén Győr-Moson-Sopronban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint idén már tizennégy alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez: összesen mintegy 3,5 hektárnyi terület égett le, amely majdnem hat futballpálya méretének felel meg. 

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Ezt azonban nem mindenhol engedik meg. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. A rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból tehát a komposztálás vagy a zöldhulladék elszállítása mindenképpen biztonságosabb megoldás, ha valaki azonban égetni szeretne, nem árt, ha betart néhány szabályt. 

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. Összegyűjtésükkel nemcsak a tüzet előzzük meg, hanem a természetet is óvjuk. Tábortüzet pedig csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom.

Fotó: Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság