Teajárattal segítik a tatabányai hajléktalanokat

hajléktalanok

Kedden éjjel a megyeszékhelyen is mínusz öt fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az időjósok szerint a következő napokban folytatódik a lehűlés, így egyre több helyen csökkenthet a hőmérséklet éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá, sőt a hétvégén akár mínusz 20 Celsius-fok is lehet több helyen. Azoknak, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakákat, ez az extrém fagy akár az életükbe is kerülhet. Legfrissebb információink szerint tízen vannak a megyeszékhelyen, akiknek most minden egyes nap küzdelem lehet.

Balatoni Ágnes,a tatabányai Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke elárulta, délutánonként teajárat, éjszaka pedig krízisautó indul a valóban utcán élő hajléktalanokhoz. Visznek ételt, pokrócot, meleg teát és mindazt, amire még szükség lehet a zord hideg ellen. Az elnök szerint idén sokkal kedvezőbb a kép, mint tavaly. Akkor hasonló időszakban 30-40 fedél nélküli szerepelt a statisztikában. A hirtelen csökkenésnek két oka lehet. Az egyik szerint sikerült őket jobb belátásra téríteni, és legalább éjszakára bekísérni a menedékhelyre. A másik ok pedig a kihűlés.

József hét évvel ezelőtt lett hajléktalan. Azt mondja, napjai zömét az utcán tölti. Neki ez jelenti a szabadságot. Már nem bírna korlátok között élni. Amíg csak lehet, marad az utcán. Neki nincs kiskertje. Nem él kalyibában. Nem húzódik garázs, vagy légópince nyújtotta biztonságba. A város szívében él. Legutoljára karácsonykor ment a Táncsics úti konténerekbe, ünnepi ebédre. József a 192 hajléktalan egyike, akivel jó kapcsolatot ápol a szolgálat.

– Ha nagyon hideg lesz, nem lesz más választásom. Bemegyek. Addig marad a matrac, az újságpapír és minden, ami melegít – mondja sokat sejtetően és két harsány nevetés között József, majd illedelmesen elköszön és odébb áll. Amennyiben a melegedőt választja, egyike lesz azoknak, akiknek a pandémia miatti előírások közepette alkalmazkodnia kellett a kialakult helyzethez.

Tavasz óta öten tartózkodhatnak egyszerre a nappali melegedőben. A munkatársak mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a körülményeken. A várakozóknak forró teát osztanak, megkönnyítve a sorban töltött időt.

Forrás: kemma.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó