Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egyik szemünk sír, a másik nevet: az ötletet ugyanis nem egy falusi gazda találta ki, hanem a francia Danone tejipari óriásvállalat.

A francia Danone tejipari óriás vállalat január közepén bejelentette, hogy azt fontolgatja, hogy a metángáz-kibocsátás csökkentése érdekében maszkokat ad a tehenekre, hogy “felfogják a böfögést”, e furcsa gyakorlattal pedig közlésük szerint 2030-ra mintegy 30 százalékkal csökkentenék kibocsátásukat.

Amennyiben pedig ez a nem túl etikus módszer valóban hozza a számokat, úgy a teheneket arra is kényszeríthetnék, hogy pelenkát viseljenek. A döbbenetes ötletre reagálva Stephanie Nash, egy Tennessee állambeli farmer a Tucker Carlson Tonight című műsorban elítélte az ötletet és egyenesen “bolondnak” nevezte az ötletgazdákat.
Annak érdekében, hogy demonstrálja, mennyire rossz ötlet a tehenekre vonatkozó maszk- és pelenkaviselés, egy maszkot rakott egyik tehenére, és elmagyarázta, hogy az állat “nem bírja” és “nehezen kap levegőt”.

Közismert, hogy a tehenek és a szarvasmarhák a normál emésztési folyamat részeként metánt termelnek, egy veszélyes üvegházhatású gázt, mely felmelegíti a légkört, tehát elősegíti a globális felmelegedést.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az Éghajlat és Tiszta Levegő Koalíció (CCAC) legfrissebb adatai szerint az állattenyésztésből származó kibocsátások a metánkibocsátás mindössze 30 százalékát teszik ki.