Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

John Lennon és Paul McCartney. A zenetörténelem legnagyobb szerzőpárosai közé tartoznak. Ez vitathatatlan. Az elmúlt napokban zenei berkekben előkerült egy The Beatles dal, a Rain. Ezt vajon kinek köszönhetjük? Merült fel a kérdés.

John Lennon és Paul McCartney mindig is megosztották a felelősséget a Beatles-dalok írásakor. Nem volt vita, hogy kinek a nevét tüntessék fel egy-egy dal mögött a csapat albumain. Kisbetűvel írva nagyrészt ezt olvashatjuk: lennon-mccartney. Pedig az igazság az, hogy a népszerűség hatalmas terhet rótt a liverpooli bandatagok kreativitására is. Minél ismertebbek voltak, úgy egyre nagyobb volt a nyomás: nőtt az igény a rendszeres popslágerek iránt. Ahogy az egyik zenei kritikus fogalmazott: a Beatles népszerűségével az albumok művészi erejükben sínylődtek, a kreativitás alábbhagyott. Nem tudtak parancsra alkotni, nyomás alatt kész dalt írni. Sok esetben mind a négy tag írta a dalokat, s volt, hogy külön-külön befejzték be, kész dallamot mutatva a többieknek. Ebből persze vita volt.

A Rain című dal kapcsán is elindult a találgatás. Vajon ki a dal igazi szerzője? Ebben az esetben két név játszik: Lennoné és McCartney-é. McCartney azt mondja, hogy sokkal közelebb áll a Rain című dal egy közös szerzeményhez, mint hogy azt csak Lennonnak tulajdonítsuk. De tény az, hogy Lennon ötlete alapján vált egyedivé a dal, miszerint a végén egy kis ideig visszafelé játsszák a dallamot és az ének is visszafelé megy. Ezt azóta Lennon egyik leginnovatívabb felvételi technikájának tulajdonítják.  

A zene maga egy tökéletes Beatles dal. Az esőt addig a dalok hagyományosan rossz dologként kezelték, a liverpooli csapat foglalta először egy trackbe azt, hogy nincs annál jobb érzés, mikor a hátadon csepeg az eső.

photo: daddyelk.com, faroutmagazine.co.uk