Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Több száz millió forintot csalhatott el az Audi-szakszervezet két elnökségi tagja

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség letartóztatásra tett indítványt egy autóipari cég érdekképviseleti szervének két elnökségi tagjával szemben a különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban. 

A megalapozott gyanú szerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy Kft-t, melynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett egyben. A gazdasági társaság a létrehozását követően két év alatt 536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem húzódott. A számlák ellenértékének kifizetését az érdekképviselet részéről minden esetben maga a terhelt teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé.

A terhelt cége egyéb számlázási, üzleti kapcsolattal nem rendelkezik, kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban, így megalapozott a gyanú, hogy a terhelt az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának eltulajdonítása céljából hozta létre. A férfi az érdekképviseleti szerv beszámolóit több esetben ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra. A beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, holott az kötelező lett volna.

A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt, melyeket az eljárásról való tudomásszerzését követően testvérének ajándékozott. Kilenc ingatlanra ennek ellenére zár alá vétel került elrendelésre.

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül 60.397.338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, mely összeg egy részét befizette a saját bankszámlájára, más részét online szerencsejátékra költötte.

Az ügyészség álláspontja szerint mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, emellett részükről tartani kell az eljárás nehezítésétől, továbbá a bűnismétlés lehetőségét is szükséges megakadályozni, ezért a terheltek letartóztatására tett indítványt.