Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megannyi híres étteremlistázót ismerünk (pl: Michelin Guide, Gault Millau, Falstaff…) és a jelen gasztronómiáját sokszor ezek a sorrendek, kiemelések befolyásolják. Igaz, a legtöbbet szereplő éttermek a fine dining vonalról érkeznek, és maguknak a séfeknek is hatalmas elismerés lehet egy Michelin-csillag, vagy már említés is a kalauzban… de kifejezetten a szakácsokat, séfeket méltató rangsorból kevés van. 2017 óta ismerik a gasztronómia világában a The Best Chef 100-as listáját, most pedig eljött a magyar teljesítmény ideje is: Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos SALT Budapest séfje 93. helyezett lett a világ legjobbjai között.

A Tóth Szilárd kreativitásár is dícsérő SALT Budapest étterem 2021-ben kapta meg első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig a zöld csillagot is, ami a fenntartható vendéglátást hivatott díjazni. A koncepció szerint magyar alapanyagok és ízek, emlékek jelennek meg a tányérokon, a leginnovatívabb formában. 

A listára jelöléssel lehet felkerülni, melyet fotósok, gasztro-szakírók, kritikusok, foodie-k szerkesztenek, és már három magyar tehetség is eljutott eddig. A televízióból is jól ismert Sárközi Ákos, a fővárosi Borkonyha és Textúra éttermek konyhafőnöke, Mészáros Ádám, aki jelölése idején az Onyx étteremben felelt a konyhai teljesítményért, illetve Tóth Szilárd, aki a 2023-as választáson végül megszerezte az előkelő top100-as helyezést.

A lista tele van a gasztronómiai világ legismertebb és legelismertebb tagjaival, így például René Redzepi (NOMA) Dániából, Albert Adriá (Enigma) Spanyolországból, Ana Rós (Hisa Franko) Szlovéniából, Massimo Bottura (Osteria Francescana) Olaszországból, Heston Blumenthal (Fat Duck) Angliából is szerepelnek rajta. A nagymenő csapathoz most Tóth Szilárd is csatlakozott. Szilárd és csapatának munkája szerencsére egyre több nemzetközi reflektorfényt kap, amiért nem is lehetnénk büszkébbek.

Gratulálunk!