Tudatosabban étkeznek a gyermekek?

Tudatos táplálkozás
Tudatosabban étkeznek a gyermekek?

Tudatosabban étkeznek a gyermekek, legalábbis ez derül Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) megbízásából készített felmérésből.

A felmérés rávilágít arra, hogy már minden második gyermek Magyarországon tudja, hogy naponta 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott, bár hiába vannak ennek tudatába, mivel csak a gyermekek 13%-a fagyaszt naponta ilyen termékeket.

Hatással lehet a pozitív tendenciára az iskolatej, iskolagyümölcs és az iskolazöldség program

Az Európai Uniós program Magyarországon is elérhető, valamint Győrben is A program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztás volt az iskolákban és külön oktatási programokat tartottak, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozták, és bemutatták a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

Fontos az egészségük a fiataloknak

A most elkészült kutatás szerint a fiatalok 70%-a szerint fontos, hogy az élelmiszerek minél egészségesebbek legyenek. Nagy hatással van a mai gyermekre az közösségi média és a különböző influencerek is, de persze még mindig fontos az otthonról hozott vélemény, tehát a szülő látásmódja is. A megkérdezett gyerekek több mint háromnegyede, 79%-a tudta, hogy miért lényeges tejet és tejtermékeket fogyasztani, sőt többségüknek az is egyértelmű, hogy az ezekben a termékekben található kalcium erősíti a csontokat és a fogakat. A gyerekek 63%-a pedig azzal is tisztában volt, hogy a kalcium felszívódását a D-vitamin segíti, habár válaszaikból látszik, hogy ismerik mennyi az ideális mennyiség, amit a tejből és a tejtermékekből fogyasztaniuk kellene, mégis, a megkérdezettek több mint fele, 52%-a, hetente csupán egyetlen joghurtot eszik, abból is elsősorban a gyümölcs ízesítésűt.

Az iskolai büféknek is nagy szerepe van a tudatos táplálkozásban, hiszen sok gyermek az iskola büféjében veszi meg a tízórait vagy akár az ebédet.

A kutatás szerint tehát pozitív irányba fordult a gyermekek hozzáállása a tudatos táplálkozáshoz, ami nem csak az egészségünk megőrzésében segíthet, de nem mellesleg sokszor a környezetvédelmi hatása is számottevő.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő