Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vajon a pislogás a zavart leplezi? Vagy egyértelmű az öröm és a bánat a tekintetben? A viselkedéselemzők szerint a szem valóban a lélek tükre. Az illem szerint, ha beszélsz valakivel, nézz a szemébe. Ami nem is mindig olyan könnyű. Hiszen van, akinél úgy érzed, a lelked mélyéig belelát. De akkor is fontos a szemkontaktus. E mellett van úgy, hogy tekintetünk lefelé vagy a távolba irányul. Ami nem illetlenség, csupán elgondolkodunk. Ez a töprengést tükrözi. Szűkül a pupilla akkor, ha érdekes vagy fenyegető dolgot látunk. Ha viszont valami szépet és vonzót látunk, tágul. 

Amikor felugrik a szemöldök

Izgalmat és pozitív érzelmeket közvetít, örömöt. Például ha találkozol egy régi ismerőssel. Ügyfelekkel szemben hatásos eszköz – azt az érzést kelti a másik félben, hogy ő különleges, Téged pedig kíváncsivá tesz a mondandója.

Tudtad?

Míg általános nézet, hogy aki hazudik, az kerüli a tekintetet, valójában éppen ők azok, akik a végsőkig a szemedbe fognak nézni, ezzel próbálják leplezni magukat.

A stressztől is pisloghatsz

A szemszárazság miatt is pilloghatsz többet. De a hirtelen stressztől is. Aki gyakrabban pislog, az nem a megtéveszteni akar, inkább szorongásról árulkodik. Ha valakit hirtelen zavar egy téma szinte azonnal összeszűkül a tekintete. 

Vagyis van mit észrevenni a tekinteten. De ne feledd! Ahogy Te felismered a jeleket egy egy kellemetlenebb szituban, a te tekinteted is árulkodó!