Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A császári szögnek aztán lába kélt. 126 éve adták át a forgalomnak a budapesti Ferenc József hidat. A  Feketeházy János által tervezett hidat a jelenkor embere, mint Szabadság híd ismeri. 

Az eredeti névadó által beütött ezüst szegecs a pesti oldalon a híd déli oldalán látható egy szelencében. Pontosabban látható volt. Ma már másolat jelzi a VIP szegecske egykori helyét. 

Röpke hídtörténelem

Budapest ostroma alatt minden fővárosi Duna-híd jó része a folyóba omlott. Ez a sors várt  a millennium évében átadott Ferenc József hídra is. Középső szakaszát 1945. január 18-án a pesti oldalt elhagyó németek robbantottak fel, hogy megnehezítsék a Vörös Hadsereg útját.

1946-ban megindult a híd kétéves újjáépítési folyamata.

A mai állapotát, különleges hangulatát bizonyára ismered. De vajon a titkait is?

Kellően alacsony vízszint során az eredeti szerkezet egy darabja jól látszik a budai pillér közelében, a pontonhíd részét képező uszályok egyike pedig még ma is a pesti rakparttól néhány méterre fekszik a víz alatt.

Hallottad? Császár ütötte be az utolsó szegecset

De csak jelképesen. Hiszen egy gombot kellett csupán megnyomnia. Ez a gomb ugyanis villamos vezetékkel megmozgatott egy emelőt, mely segítségével 4 tonnás erővel zúdított a szegre.

Ezzel jelképesen lezárták az építést!

Innentől kezdve ha arra jársz, biztosak vagyunk benne, hogy Te is keresni fogod a szegecs helyét!

(fotó: internet)