Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Apc település Heves megyében, a Zagyva folyó völgyében fekszik. Nemcsak a túralehetőségek miatt népszerű, de a smaragszínben játszó apci tengerszem miatt is. Magas sziklafalak keretezik és a lenyűgöző látvány miatt népszerű helynek számít a természetjárók körében. 

Apc egy Árpád-kori falu, amelynek első írásos emlékei 1246-ból valók.
A heves megyei községben lakók száma háromezret sem éri el. A község ugyan nem nagy, a környezete csodálatos túralehetőségeket biztosít, és persze, ne feledkezzünk meg a bányatóról sem, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A bányatavat és a környező erdőket 1995-ben minősítették helyi jelentőségű természetvédelmi területnek. A tó vize mély, partját hatalmas, meredek sziklák ölelik körbe, de jó időben a természetbarátok, különösen a környékbeliek előszeretettel a partra heverednek, hogy egy kellemes pihenőt tegyenek. A magas sziklaszirtekre is érdemes óvatosan felmászni, hiszen a kilátás csakugyan páratlan. A sziklák mentén egy nehezebben járható úton egészen körbe is lehet járni a tavat, ám csapadékos időben ez a csúszósság miatt nem ajánlott.

Apcot keletről a 397 méter magas apci Somlyó határolja.
Apcra érkezve az “Y”-nak is nevezhető kereszteződésben térjünk le balra a főútról Jobbágyi felé. A településről kiérve, 2 kilométer múlva egy kő talapzaton álló kerszthez ér az út. Itt jobbra kell fordulni a földes útra (parkoló).
Eleinte a túraútvonal fokozatosan emelkedik, majd amikor a dombtetőn jobbra fordulunk, már szinte sík terepen haladhatunk a tengerszem felé.

Az Apci tengerszem csodálatosan szép, gyönyörű kristálytiszta vize és a körülötte lévő sziklafal és erdő látványa miatt pedig nagyon különleges. Az egész tó lényegében egy zárt völgyben van, amelytől az embernek nagyon meghitt hangulata lesz. A tóhoz ma már egyre többen járnak fürdőzni, búvárkodni, kirándulni. A fiatalok körében népszerűvé vált a tó melletti sátrazás, sütögetés is, viszont ezek a tevékenységek ezen a területen szigiróan tilosak, mint ahogy a tóban való fürdést is szigorúan ellenőrzik és büntetik a hatóságok!

 „Ha erdőbe mész, csak a lábnyomod hagyd ott”