Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Új üzemben a Kősziklás Borászat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kősziklás Borászat új, korszerű üzemének építése másfél, két éve kezdődött. A beruházás a Vidékfejlesztési Program (VP) ötven százalékos intenzitású támogatásával valósult meg.

Az eseményre a Neszmélyi borvidék minden tájáról érkeztek. Azaz: itt volt a megyei borásztársadalom krémje, például dr. Kerekes Sándor professzor, a Zsigmond király Borlovagrend nagymestere is. Ezen túl részt vett a rendezvényen többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Völner Pál, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Bencsik János, miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője.

A megnyitón Béger Ákos, a Kősziklás egyik tulajdonosa köszöntötte a vendégeket. A borász kiemelte: tulajdonostársával, Emmer Szabolccsal egy 12 éves álmot sikerült megvalósítani. A megnyitón beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit, és dr. Kerekes Sándor is. Az üzem „hivatalos” megnyitóját követően, a vendégek – már finom nedűvel töltött poharakkal a kezükben – megtekintették a feldolgozó üzem lelkét, az új berendezésekkel, rozsdamentes acélhordókkal.

2018 tavaszán kezdődtek meg az új borászati üzem előkészületi munkái. A teljes beruházás mintegy 340 millió forintba került, amelyhez ötven százalékos támogatást kapott, pályázati forrásból a társaság, a Vidékfejlesztési Program keretében.
A kétszintes, emeletenként 450 négyzetméteres létesítményben új a palackozó gépsor, a prés és a zúzó-bogyózó berendezés is. Az üzem kialakításakor kihasználták a gravitáció adta lehetőséget annak érdekében, hogy a mustot minél kevesebbet mozgassák, ezzel csökkentve az oxidációját, és megőrizve a hegy levének gyümölcsösségét. Az új üzemben ötvözték a tradíciókat az új technológiával. Ezzel az volt a szándékuk, hogy megőrizzék a palackozott borok kézműves jellegét.

Forrás: kemma.hu