Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Új állás után néznél? Nem vagy vele egyedül

Évente vált munkahelyet a dolgozók negyede, minden második pedig gondolkodik a lehetőségeken. Ez derül ki egy friss felmérésből.

A Jófogás hirdetési portál 2021-ben csaknem 18 ezer álláshirdetést publikált, ezeket tekintették át és elemezték a Trenkwalder HR szolgáltatóval közösen, hogy képet kapjanak a hazai munkaerőpiacon végbement tavalyi folyamatokról.  

Egyebek mellett azt állapították meg, hogy egy állást átlagosan 107 napig hirdettek a munkaadók, a legkevesebb ideig Zalában (66 nap), a legtovább pedig Győr-Moson-Sopron, illetve Komárom-Esztergom megyében (122 nap). Az álláshirdetések számát tekintve Budapesté az első hely, a fővárost Pest megye, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye követte. 

A közleményben írnak arról is, hogy a legkevesebb álláshirdetést Nógrád, Tolna és Békés megyékben adták fel, az álláskeresők száma és a kínálkozó munkalehetőségek közötti legnagyobb eltérést pedig Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében figyelték meg. 

Nemcsak Magyarország szerepelt az alternatívák között. Az elemzés tanulsága szerint a szakmunkás, a fizikai és segédmunkás, a mezőgazdaság, valamint a szállítás/logisztika területein elérhető álláshirdetéseket összesítve az érdeklődők csaknem egyharmada külföldi munkalehetőségek után is érdeklődött.