Újabb iskola perel

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A marylandi iskolai körzet bepereli a Metát, a Google-t és a TikTokot a „mentális egészségügyi válság” miatt

Egy marylandi iskolai körzet bepereli a Meta, a Google, a Snap és a TikTok tulajdonosát, a ByteDance-t, amiért állítólag hozzájárultak a diákok „mentális egészségügyi válságához”. A Howard County Public School System által benyújtott kereset azt állítja, hogy e cégek által üzemeltetett közösségi hálózatok függőséget okozó és veszélyes termékek, amelyek átalakítják a gyerekek gondolkodását, érzését és viselkedését.

Gyermekek veszélyben

A kereset az Instagramon, a Facebookon, a YouTube-on, a Snapchat-en és a TikTokon is elérhető ‘agymosási’ listájára hivatkozik, amelyeket a gyerekek megkárosításával vádol. Ez magában foglalja az egyes alkalmazások (állítólagosan) addiktív „dopamin-kiváltó jutalmait”, például a TikTok For You oldalát , amely felhasználja a felhasználói tevékenységekkel kapcsolatos adatokat, hogy a javasolt tartalmak végtelen folyamát biztosítsa. Megemlíti továbbá a Facebook és az Instagram ajánlási algoritmusait és „olyan funkciókat, amelyek célja az ismétlődő és túlzott termékhasználat káros hurkainak létrehozása”.

Ezenkívül az iskolai körzet azzal vádolja az egyes platformokat, hogy ösztönzik az „egészségtelen, negatív társadalmi összehasonlításokat, amelyek viszont testképproblémákat és kapcsolódó mentális és fizikai rendellenességeket okoznak” a gyerekekben. A per más részei az egyes alkalmazások „hibás” szülői felügyeletére vonatkoznak, valamint az állításuk szerint a gyermekek szexuális kizsákmányolását elősegítő biztonsági hiányosságokra.

Minden a növekedésért

„Az elmúlt évtizedben a vádlottak könyörtelenül a növekedés stratégiáját követték minden áron, meggondolatlanul figyelmen kívül hagyva termékeiknek a gyermekek mentális és fizikai egészségére gyakorolt ??hatását” – áll a keresetben. „A tizenéves felhasználók „értékes, de kiaknázatlan” piacának sarokba szorításáért folytatott versenyben minden alperes olyan termékfunkciókat tervezett, amelyek elősegítik a gyerekek ismétlődő, ellenőrizhetetlen használatát.”

A Howard megyei állami iskolarendszer messze nem az egyetlen iskolai körzet, amely úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz ezen vállalatokkal szemben.

Megszólaltak az érintettek

„Olyan technológiába fektettünk be, amely megtalálja és eltávolítja az öngyilkossággal, önsérüléssel vagy étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalmat, mielőtt bárki jelentené nekünk” – mondja Antigone Davis, a Meta biztonsági osztályának vezetője. 

A Google tagadja a perben felvázolt vádakat, a cég szóvivője, José Castañeda pedig a The Verge- nek adott nyilatkozatában azt mondta : „Gyermekfejlesztési szakértőkkel együttműködve életkoruknak megfelelő élményeket hoztunk létre a gyerekek és a családok számára a YouTube-on, és a szülők számára összetett ellenőrzéseket biztosítunk. 

” Eközben a Snap szóvivője, Pete Boogaard azt mondta, hogy a vállalat „minden tartalmat megvizsgál, mielőtt az a nagyközönséget elérhetné, ami segít megvédeni a potenciálisan káros anyagok reklámozását és felfedezését”. A ByteDance nem válaszolt azonnal a The Verge megjegyzéskérésére.

A kritikusok felhívták a figyelmet a közösségi média gyermekekre és tinédzserekre gyakorolt ????potenciális hatásaira, különösen azután, hogy Frances Haugen adatelemző egy rakás belső dokumentummal állt elő , amelyekből kiderült, hogy a Meta tudott arról, hogy az Instagram milyen károkat okozhat a fiatal felhasználók számára.

Törvényekkel a védelmükért

Egyes államok úgy reagáltak a közösségi média által felvetett biztonsági problémákra, hogy olyan törvényeket fogadtak el, amelyek megakadályozzák, hogy a gyerekek regisztráljanak a közösségi oldalakra.

Míg Utah jövő évtől megtiltja a 18 év alatti gyermekek számára, hogy szülői beleegyezés nélkül használják a közösségi médiát, Arkansas hasonló jogszabályt fogadott el, amely megakadályozza a kiskorúak közösségi oldalakra való feliratkozását.

fotó:pixabay