Újra nyugdíjas akadémia Csornán!

Ismét újra indul Csornán a nyugdíjasok kellemes és hasznos időtöltését célzó programsorozat.

Magyarország lakosainak 21%-a (2 152 ezer polgár) 60 éven felüli – az arány a fővárosban valamivel még magasabb is (közel 25 %), s a társadalom folyamatosan öregszik.  Itt tehát egy  érzékelhetően növekvő korcsoport, melynek tanulása, művelődése immár egyre kevésbé tekinthető pusztán  magánügynek, sőt, egyre komolyabb gazdasági-társadalmi érdek fűződik ahhoz.

Kutatások bizonyítják, hogy bár a fiatal időseknek (60-69 évesek) jelentős művelődési szükségleteik vannak, az 55 éven felüliek közül csak egy elenyésző kisebbség vesz részt képzésben. Sokan öregnek érzik magukat már a tanuláshoz, de akadályt jelent a jövedelmi helyzet is.

Ha arra a kérdésre keresünk választ, hogy mit tanulnának szívesen az idős-idősödő korosztály tagjai, akkor azt látjuk, hogy a nyelvi képzés mellett számottevő a szakmai és a szabadidős képzésekkel kapcsolatos vágyak megjelenése is. Boga Bálint szerint az időskorúak tanulási motívumai  három jellegzetes cél mentén csoportosíthatók :

  • alkalmazkodás a változásokhoz, amelyek bennem és körülöttem zajlanak
  • öngazdagítás
  • második karrier.

Az időskorúak művelődési kínálatában a művelődési házak programjai a meghatározóak. Budapesten mintegy 120 közművelődési intézmény működik, majdnem minden ház kínál időseknek szóló programokat. A fővárosi művelődési házak csaknem felében működnek nyugdíjasklubok, melyek a nyugdíjasoknak rendszeres találkozási lehetőséget, közösségi élményt nyújtanak. A klubok negyedében zajlanak rendszeresen ismeretterjesztő előadások, kb. 5 százalékuk működtet amatőr művészeti csoportot. A nyugdíjasok érdekképviseletével, művelődésével néhány országos mozgalom, országos vagy helyi civil szervezet is foglalkozik, egy részük szintén a művelődési házakban működik.

Az előadások továbbra is szerdánként 16 órakor kezdődnek a művelődési központban, és ingyenesek. Bővebb információ: muvhaz-csorna.hu

nyugdíjas akadémia Csornán

Forrás: Csornai Művelődési Központ

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó