Tatai lovak az izlandi lovasszövetségben

izlandi lovak

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség január végi közgyűlésén Izlandon teljes jogú tagként felvette a tatai Magyar Izlandi Lovas Egyesületet tagjai közé. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke kiemelte: nagyon hálásak azért a bizalomért, tiszteletért, amellyel fogadták őket a nemzetközi lovas szövetségnél, céljuk pedig, hogy a jövőben szeretnék tovább vinni mind Magyarország, mind Izland, mind az izlandi lovak hírét, hírnevét.

Ewald Isenbügel a világszövetség alapító elnöke soha nem gondolta volna, hogy ilyen nagyra növi ki magát az, amibe belevágott. Az évtizedes szerelem az izlandi lovak és a lovas kultúra iránt érett most be.

Az immár 11 éves múltra visszatekintő tatai székhelyű egyesület hazánk történelmi lovas hagyományaival és természet adta, valamint épített szépségeivel immár a világszövetséggel karöltve folytatná misszióját. Tanítani, képezni, élményt adni és fejleszteni a jövő fiatalságát, lovas nemzedékét megtanítani mindarra, amit a lovak, és különösen az izlandi lovak jelentenek, élményt adni mind a magyar, mind a nemzetközi vendégeinknek, fejleszteni az országok és lovasok közötti kapcsolatokat, új utakat kiépítve. A közeljövőben szeretnének egy olyan központot kialakítani, ahol továbbképzéseknek, találkozóknak adhatnak helyet a világszövetség tagjainak és a magyar lóbarátoknak.

Ez a régió bővelkedik lovas útvonalakban, de wellness, egészségügyi, kulturális lehetőségek egész tárházát is kínálja mindemellett. Múlt és jövő találkozik itt, és ehhez a lovas kultúra is hozzájárul.

Az Izlandon töltött közgyűlésen Straubinger Zoltán mutatta be hazánkat és a tatai egyesületet.

A 2009-ben alakult Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület 2019-ben vette fel a Magyar Izlandi Lovas Egyesület nevet, és vált országossá. A kezdetekkor megfogalmazott célját, miszerint helyben, a helyieknek kínáljon szórakozási lehetőséget, és mindeközben mind többeket, elsősorban a felnövekvő generációkat megismertette a lovaglással, a lovas kultúrával és ezekkel a nemes állatokkal, azóta is missziójának tekinti.

Straubinger Zoltán majd’ két évtizede elkötelezett lóbarát nagyjából ugyanennyi ideje terjeszti az izlandi lovak hírét is hazánkban, miközben tenyészti is a nemes állatokat.

Jövőbeni terveik között szerepel, hogy egy különleges jégrevü keretein belül ismertessék meg a lovas hagyományaira joggal büszke Magyarországgal az ötjármódú izlandi lovakat. A lovak a jégen elnevezésű program a Nemzeti Vágta után újabb impozáns formában szólna a lóbarátokhoz, érdeklődőkhöz.

Az izlandi lovak különlegessége

A X. században Izlandon a legfőbb törvényhozó gyűlés megtiltotta idegen lovak behozatalát. Azok a lovak, amelyek egyszer elhagyták a szigetet, nem térhettek többé vissza. Ez mindmáig így van, így viszont az izlandi világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája. Egyedülálló az izlandi lovak járása is: a lépés, a trapp és a galopp mellett a tölt, a passz és nagyon gyors repülő passz járásformával is rendelkezik.

A tölt, négyütemű jármód: a ló az első és hátsó lábait egyszerre tudja mozgatni egyazon oldalon, vagyis ha jobb első lábával lép, akkor a jobb hátsó követi ezt a mozgást. Az üteme miatt a lovas szinte rázkódásmentesen ül a nyeregben, ahogy az az alábbi videóban is látható:

Forrás: kemma.hu

 

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó