Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Várják a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait – Győrből is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr, illetve a Petz-kórház a régió diabétesz ellátásának fontos központja, érdemes erre a felhívásra minden érintettnek figyelnie!

2024. július 1-ig még jelentkezhetnek az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek a pályázatra.  Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az MTI-vel.

Hornung Ágnes a közleményében hozzátette, ezt szolgálja az immáron ötödik alkalommal meghirdetett, 100 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek 2024. július 1-ig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázati felületén, a www.nktk.gov.hu oldalon.

A pályázatnak köszönhetően az elmúlt években számos, a gyermekeknek és a családjuknak, valamint az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőtteknek – például óvodapedagógusoknak, tanároknak – szóló kiadvány, tájékoztató anyag jelent meg, valamint számos rendezvény valósult meg. Mindez jelentős segítséget jelentett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és családjuknak.

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet nem életmódbeli tényezők idéznek elő, hanem azt az immunrendszer működésének zavara okozza. Magyarországon évente 250-300 újabb gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszorosa a 30 évvel ezelőtti számnak, és egyben azt is jelenti, hogy ennyivel több gyermek kap időben segítséget cukorbetegsége karbantartásához.

A pályázatra olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban az 1-es típusú diabéteszesekkel kapcsolatban fogalmaztak meg alapfeladatot. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.